Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Winterswijk - Toezicht op illegale afvalverbranding- en   |
|     |dumping                                                   |

De politie en diverse toezichthouders gaan de komende maanden extra controles in voornamelijk het buitengebied van Winterswijk uitvoeren, om het illegaal dumpen en verbranden van afval tegen te gaan. Men hoopt door deze aanpak de nadelige effecten voor het milieu terug te dringen.


In het buitengebied van Winterswijk komt regelmatig illegale afvalstort, afvaltransport of afvalverbranding voor. Illegaal afvalstort bestaat voornamelijk uit het dumpen van autobanden, hennepresten, foldermateriaal en huishoudelijk afval. Bij verbranden moet men denken aan materialen zoals spoorbielzen, plastic, piepschuim, bouw- en sloopafval en andere schadelijke stoffen. Hierbij wordt de bodem en de lucht verontreinigd en aangetast.


Controleren en surveilleren

De politie zal gaan surveilleren en controleren in het buitengebied en gebruik maken van de bevoegdheden uit de Wet op de Economische Delicten (WED), in relatie met de Wet Bodembescherming, Wet Milieubeheer en de Algemene Plaatselijke Verordening.


Regelgeving

Het is verboden zich van afvalstoffen te ontdoen door deze (al dan niet in verpakking) buiten een inrichting te storten of deze stoffen op of in de bodem te brengen of te verbranden.
Uitzondering hierop is het verbranden van hout in een vuurkorf, tenzij dit in het droogteseizoen door de brandweer is verboden.


De politie hoopt dat de berichtgeving over de controles preventief werkt.

|     |Winterswijk - Toezicht visserij                           |

De politie en diverse toezichthouders gaan de komende maanden weer extra controles houden bij de viswateren in het buitengebied van Winterswijk, om zo het zwartvissen tegen te gaan.


Controleurs van diverse visverenigingen, speciale opsporingsambtenaren en de politie gaan ook dit jaar weer extra controleren op de naleving van de regelgeving in de Visserijwet. Zij hopen met de controles het aantal zwartvissers terug te dringen. Ook hopen zij zo het gebruik


van verboden vistuig en aas tegen te gaan. De doelgroepen waar de controles met name op gericht zijn, zijn de zogenaamde 'gelegenheidsvissers', met name actief in de vakantieperiodes, en de vissers die uit winstbejag bewust de regels negeren. De serieuze sportvissers die het hele jaar door vissen weten over het algemeen precies hoe de regelgeving in elkaar steekt, en houden zich daar ook aan.


Viswateren

Het buitengebied van Winterswijk beschikt over de nodige viswateren, al dan niet (deels) eigendom van, of in gebruik door visvereniging of de overkoepelende Hengelsport Federatie Midden Nederland. Ook zijn er retentiewateren waar geen toestemming voor is afgegeven, zoals de vijver aan de Goordiek in Corle en het retentiebekken achter Ecotherm aan de Greversweg in het Woold.


Mede door de aanwezigheid van een aantal campings in dit deel van de Achterhoek is er in de vakantieperiodes een grote hengeldruk in deze wateren.


Regelgeving

Om te mogen vissen dient men vanaf de leeftijd van 14 jaar in het bezit te zijn van een geldige VisPas en de Landelijke Lijst van Viswateren. Uitzondering hierop zijn kinderen die onder de 14 jaar oud zijn en die onder begeleiding van een volwassene, die in het bezit is van de VisPas en genoemde lijst, vissen met 1 hengel met aangewezen aas. Zij hebben geen documenten nodig.


Overtredingen

Veel voorkomende overtredingen zijn vissen zonder geldige papieren of onjuiste papieren, met te veel vistuigen of niet toegestane vistuigen, met onjuist aas, op verboden tijdstippen, of gevangen ondermaatse vis wordt niet direct teruggezet.


De controleurs hopen dat de berichtgeving over de controles preventief werkt. Boetes op overtredingen variëren van 70 euro (bijv. voor verboden aas en nachtvissen) tot 230 euro (vissen zonder geldige Vispas met meer dan 1 hengel).


EINDE BERICHTEN


-----------------------

(





(

---- --
|     |'s-Heerenberg - Passantenonderzoek na diefstal met geweld |

De politie heeft donderdagavond 7 april een passantenonderzoek gehouden op de Hagedoorn in 's-Heerenberg, waar een week geleden de gewelddadige diefstal uit een woning plaatsvond waarbij de bewoner bewusteloos is geslagen. De politie heeft met ongeveer 100 passanten gesproken. Dit heeft enkele tips opgeleverd, die worden onderzocht.


Een onbekende man kwam 31 maart tussen 20:15 en 20:30 uur de woning binnen. In de woning gaf de inbreker de bewoner een harde klap waardoor hij zijn bewustzijn verloor. Nadat de man was bijgekomen alarmeerde hij de politie. Er blijken computers uit zijn woning weggenomen te zijn. Waarschijnlijk is de inbreker er te voet vandoor gegaan.


Tips


Tijdens het passantenonderzoek is aan mensen gevraagd of ze die avond, of wellicht eerder al, iets hebben gezien of gehoord wat met dit voorval te maken kan hebben gehad. Deze gesprekken hebben enkele tips opgeleverd die nog nader moeten worden onderzocht.


Als er mensen zijn die de politie nog niet hebben gesproken, en wellicht wel iets weten of hebben gezien, kan men de politie bellen via 0900-8844, of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

|     |Ulft - Krakers aangehouden voor vernieling                |

De politie heeft donderdagavond 7 april op de Akkerstraat in Ulft twee mannen van 37 en 41 jaar uit Cuijk aangehouden. Het tweetal had daar een deur van een pand vernield toen zij, naar eigen zeggen, dat pand wilden kraken.


De politie kreeg rond 22.00 uur de melding van de mannen zelf dat zij een leegstaand pand aan de Akkerstraat aan het kraken waren en daarbij de voordeur hadden geforceerd. Ter plaatse troffen agenten de twee mannen in de woning aan. Omdat kraken sinds invoering van de nieuwe kraakwet vorig jaar niet meer is toegestaan, is het duo aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal op.


2011046439

|     |Doetinchem - Meisjes aangehouden voor winkeldiefstal      |

De politie heeft donderdag 7 april twee meisjes van 16 en 18 jaar uit Winterswijk aangehouden voor winkeldiefstal bij een kledingwinkel aan de Hamburgerstraat in Doetinchem.


De politie kreeg rond 16.15 uur de melding van de winkel dat twee meisjes er vandoor waren gegaan nadat ze winkeldiefstal hadden gepleegd. Het personeel is de meisjes met de gealarmeerde agenten achterna gegaan en het duo werd op de Synagogestraat in het centrum aangehouden. Zij bleken meerdere kledingstukken, zoals shirts en rokjes, gestolen te hebben. De politie heeft hen overgebracht naar het politiebureau, waar zij beide een bekennende verklaring hebben afgelegd. De kleding is teruggegeven aan de winkel. Het minderjarige meisje zal worden aangemeld bij een preventieproject voor een passende strafmaatregel. Tegen het 18-jarige meisje wordt proces-verbaal opgemaakt.


2011046325

|     |Didam - Algemene verkeerscontrole op A18                  |

De politie heeft donderdag 7 april in samenwerking met de Douane en de Inspectie Verkeer en Waterstaat een verkeerscontrole gehouden op de snelweg A18 bij Didam. De aandacht was vooral gevestigd op de verkeersveiligheid. Naast het controleren van de staat van de voertuigen, is er ook gekeken naar gedragingen in het verkeer, zoals de snelheid en het laten afleiden door het bedienen van navigatie of andere communicatiemiddelen.


De controle is 's ochtends uitgevoerd op de A18 ter hoogte van de Geulenkamp. In totaal zijn 41 voertuigen gecontroleerd. Er is onder andere bekeurd voor de volgende zaken: niet dragen van de gordel, het voeren van onjuiste verlichting, niet kunnen tonen van het rijbewijs en het hebben van een scherpe uitstekende lading. Ook is een auto met aanhangwagen in beslag genomen in verband met het herhaaldelijk niet verzekeren van het voertuig en werd er ruim 160 euro aan openstaande boetes geïnd.


Door een motoragent werd een snelheidsovertreding van 160 km/u geconstateerd, ook deze automobilist kreeg een bekeuring.


De Inspectie Verkeer en Waterstaat controleerde 19 vrachtwagens. Twee chauffeurs hadden zich niet gehouden aan de verplichte rusttijd.


2011046222

|     |Doetinchem - Diefstal auto                                |

Vanaf de parkeerplaats voor een flatgebouw aan de Kloosstraat in Doetinchem is in de nacht van donderdag op vrijdag een personenauto gestolen.


De diefstal werd rond 03.00 uur 's nachts ontdekt en gemeld. Het betreft een grijze Suzuki Alto met kenteken GR-PP-37. Het voertuig staat inmiddels als gestolen gesignaleerd en de politie stelt een onderzoek in.


2011046486

|     |Winterswijk - Winkeldievegge beboet                       |

De politie heeft donderdag 7 april een 46-jarige vrouw uit Duitsland verhoord over een winkeldiefstal bij een kledingwinkel aan de Wooldstraat in Winterswijk. Zij had daar diverse kledingstukken gestolen, maar was door het winkelpersoneel op betrapt. De vrouw kreeg een boete van 300 euro.


De politie kreeg halverwege de middag de melding van de diefstal. De alarmpoortjes waren afgegaan toen de vrouw er langs liep. Direct hierop werd zij door winkelpersoneel aangehouden. Ze bleek diverse kledingstukken bij zich te hebben, met een totale waarde van enkele honderden euro's, die ze niet had afgerekend.
De politie heeft de vrouw overgebracht naar het politiebureau en daar legde zij een bekennende verklaring af. De kleding is teruggegeven aan de winkel en met de boete op zak is de vrouw heengezonden.


2011046291


EINDE BERICHTEN


-----------------------

(





(

---- --