Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
8 april 2011

Nationaal Comité 4 en 5 mei presenteert subsidiebeleid 'Niet mijn oorlog, wel mijn vrijheid'

,,Het Nationaal Comité wil het wereldomvattend karakter van de Tweede Wereldoorlog én het wereldwijde belang van vrijheid benadrukken. Het is heel goed dat dit een belangrijk punt van aandacht is", aldus staatssecretaris van VWS Marlies Veldhuijzen van Zanten bij de presentatie van het subsidiebeleid Educatie en Voorlichting in Den Haag op 7 april.

Het subsidiebeleid van het comité berust op drie pijlers: ontwikkeling van activiteiten rond het thema 'Oorlog, vrijheid - wereldwijd', de implementatie van bestaande producten en aandacht voor lacunes en nieuwe perspectieven op de Tweede Wereldoorlog, vrijheid, democratie en rechtstaat. Het beleidskader geldt voor de periode 2011 tot en met 2015.

Overdracht van taken

De staatssecretaris droeg bij deze bijeenkomst officieel enkele taken van het ministerie van VWS over aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het comité zal de beleidsontwikkeling van musea en de nationale herinneringscentra ondersteunen, toegepast onderzoek kunnen uitvoeren en participeren in het internationale netwerk. Ook de ondersteuning aan vrijwilligersorganisaties die lotgenotencontact mogelijk maken, ligt nu bij het Nationaal Comité.

Geschiedenis van bevrijding niet ten einde

Bij de presentatie van het subsidiebeleid was ook oud-minister van justitie Ernst Hirsch-Ballin aanwezig. Die benadrukte dat: "De geschiedenis van bevrijding niet ten einde was in 1945, en dat nu ook niet is." Hirsch-Ballin onderstreepte het belang om bij educatie en voorlichting aandacht te besteden aan 'vredesmissies' en de handhaving van de internationale rechtsorde. Hij deed een appel op de aanwezigen om ook aandacht te besteden aan grondpatronen in het collectief gedrag van mensen. Patronen die leiden tot onderdrukking en uitsluiting, tot het bedrijven of gedogen van geweld. ,,En ook voor grondpatronen die juist leiden tot solidair gedrag en tot dappere strijd tegen onrecht."

Noot voor redactie,