IKON

P E R S B E R I C H T

Recensie-exemplaar op aanvraag beschikbaar!

Compositie-opdracht IKON levert keur aan nieuwe kerkmuziek op

Het radio-programma Musica Religiosa van de IKON presenteert vandaag de publicatie 'Musica Religiosa anno nu' met tien nieuwe composities, geschikt voor liturgisch gebruik.

In 2010 kregen vijf jonge componisten de opdracht composities te maken, geïnspireerd op drie uiteenlopende religieuze teksten. De componisten hadden de keuze uit 'Zware tijden' van Augustinus, een zegenbede uit de 10e eeuw en een moderne zegebede. Aan de composities werden een aantal voorwaarden gesteld. Zo moesten zij geschikt zijn voor de eredienst en goed uitvoerbaar door een kerkkoor of cantorij. De componisten, die ieder twee van de composities op hun naam hebben staan, zijn: Kris Wittevrongen, Jurriaan Berger, Tom Dicke, Niels Dolieslager en Wijnand van Klaveren.

Het resultaat is een cd met tien verrassende, eigentijdse liturgische liederen en een begeleidend boekje waarin de componisten uitleg geven over hun composities. De compositie-opdracht vormt het slotsstuk van 'Kerkmuziek der Nederlanden', een langlopende serie in Musica Religiosa die de kerkmuziek van 1800 tot nu onder de loep heeft genomen. Met de nieuwe composities eindigt de serie niet alleen bij het heden, zij werpt daarmee ook een blik op de toekomst. Cd en boekje zijn te bestellen door ¤ 12,50 euro over te maken op rek. nr. 606.000 t.n.v. IKON, Hilversum, o.v.v. 'Boekje Musica' plus adres koper.

www. musicareligiosa.nl

Hilversum, 8 april 2011