Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 8 april 2011

AVRO VRIJDAGMIDDAG LIVE: INSPECTIE VERBIEDT JOODSE RITUELE STIERENSLACHT

nVWA: 'Het ging veel te vaak verkeerd'

De joodse gemeenschap in Nederland kan voorlopig geen stieren meer slachten. De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft de enige officiële slachterij in Nederland die kosjer slacht een verbod opgelegd. Dat zegt woordvoerder Annemieke Herberigs van de inspectiedienst. 'Wij constateerden dat het veel te vaak verkeerd ging en hebben het slachten van stieren voorlopig stilgelegd.' Opperrabbijn Binyomin Jacobs reageerde zojuist in AVRO Vrijdagmiddag Live op Radio 1: 'Een dier moet in 1 haal gedood worden, wij kunnen dat niet en dus mag het niet. Ik heb daar begrip voor.' Het verbod geldt volgens de nVWA pas sinds ruim een week.

Volgens Herberigs blijkt dat de huiden van stieren zo dik zijn dat de rituele halssnede voor grote welzijnsproblemen zorgt. 'Een halssnede was vaak niet direct fataal. Bovendien beschikken stieren over een ader boven op de kop die niet wordt doorgesneden, waardoor de stieren lang bij kennis bleven na de halssnede.' Volgens de nVWA is er maar één slachterij in Nederland die volgens de joodse rituelen slacht en die bevindt zich in Amsterdam.

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een verbod op onverdoofd ritueel slachten omdat het barbaars en pijnlijk zou zijn. De partij lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich te scharen in aanloop naar een debat over het onderwerp volgende week. De PvdA is de laatste partij die zich heeft aangesloten na PVV, GroenLinks, SP en D66.

Vanmiddag ging opperrabbijn Binyomin Jacobs in debat met Esther Ouwehand (PvdD) in Vrijdagmiddag Live over een verbod op onverdoofd kosjer slachten: 'Ik vind het ongenuanceerd. Verdoven gaat in twintig procent van de gevallen ook fout. Kosjer slachten is humaan, het is niet aantoonbaar dat een dier minder of meer lijdt dan bij normale slachting.'

AVRO Vrijdagmiddag Live, elke vrijdag van 14.00 tot 16:30 uur op Radio 1. Meer informatie op www.avro.nl/vrijdagmiddaglive