Ingezonden persbericht


Persbericht

50-jarig bestaan Fentener van Vlissingen Fonds

Gemeente Utrecht krijgt kunstwerk voor openbare ruimte Het Fentener van Vlissingen Fonds viert 11 april a.s. zijn 50-jarig bestaan. Het fonds is in 1961 door SHV opgericht en wordt gefinancierd door dit familiebedrijf. Het fonds ondersteunt en stimuleert kunst- en cultuurprojecten in de stad en provincie Utrecht. Als cadeau voor de bewoners en bezoekers van de stad Utrecht schrijft het fonds een opdracht uit voor een kunstwerk in de openbare ruimte, met internationale allure. Voor deze opdracht worden kunstenaars uit verschillende disciplines benaderd. In de loop van dit jaar worden de namen van de kunstenaars bekend gemaakt. De beoogde locatie is de brug - symbool van verbinding - nabij het SHV-gebouw aan de Rijnkade. Met dit kunstwerk voor de openbare ruimte wil het fonds een bijdrage leveren aan de grootschalige stadsvernieuwing. Een indruk van de activiteiten van het cultuurfonds is te zien op www.fentenervanvlissingenfonds.nl Bijlage: Toelichting meervoudige opdracht kunstwer k in openbare ruimte.

Context De stad Utrecht is in beweging. De stad zoekt een eigentijdse verbinding tussen de alsmaar uitdijende periferie van naoorlogse stadsvernieuwingen én recente gebiedsuitbreidingen met de historische binnenstad. Aan de ene zijde van de scheidslijn ligt de onverbiddelijke, monolithische, ooit visionaire hoogbouw van winkelcentrum Hoog Catharijne in het immense stationsgebied (Utrecht is het knooppunt van het Nederlandse treinverkeer). Aan de andere zijde vinden we het gebied rond de middeleeuwse Domtoren en de Oudegracht, op de Romeinse fundamenten van de stad. De Catharijnesingel is de grens, waar het verre verleden, het recente verleden en de toekomst verbonden worden. De singel is ook het centrum van de grootschalige stadsvernieuwing die de binnenstad klaar moet maken voor een intensief gebruik van dit gebied, onder meer door de verwachte verdubbeling van het aantal OV reizigers (van 50 miljoen naar 100 miljoen per jaar in 2030). Op deze grens, aan de rand van de grootste bouwput uit de geschiedenis van de stad en het drukste voetgangersverkeerspunt staat het hoofdkantoor van de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV). Het bedrijf is al sinds 1913 in Utrecht gevestigd en heeft een innige band met de stad. Tot de jaren zeventig stond het kantoorgebouw aan de stadsbuitengracht. Dit water werd gedempt en maakte plaats voor een drukke veelbaansweg die de binnenstad voor auto's ontsloot. De komende jaren zal het gebouw eerst aan een bouwput liggen, gevolgd door een zandvlakte en uiteindelijk opnieuw aan het water. Opdrachtgever Het Fentener van Vlissingen Fonds ondersteunt en stimuleert kunst- en cultuurprojecten in de stad en provincie Utrecht. Het fonds is in 1961 door SHV opgericht en wordt gefinancierd door dit familiebedrijf met meer dan 40.000 werknemers en activiteiten op 4 continenten. Het fonds onderschrijft de waarde die SHV hecht aan het onalledaagse, aan het onderzoeken van het niet voor de hand liggende. Het fonds deelt de overtuiging met SHV dat daarbij mensen bijzondere kansen krijgen én de ruimte om fouten te maken. SHV steunt mensen in de ontwikkeling van verrassende ideeën, niet bureaucratisch, maar creatief, om daarmee een eigen lijn uit te zetten. Ter viering van het 50-jarig bestaan van het fonds schrijft het bestuur een meervoudige opdracht uit voor een ontwerp van een kunstwerk in de openbare ruimte, met een internationale uitstraling. Daarvoor heeft het bestuur een jury ingesteld, waarin de volgende personen zitting hebben: Drs. T. van Gestel, projectleider Stichting Kunst Openbare Ruimte (SKOR), Ing. S.B.M. Roozen, projectmanager stationsgebied Noord, Drs. E.F.C. van Tuijn, kunsthistoricus en publicist, web- en nieuwe mediacoördinator in het Gemeentemuseum in Den Haag en mevrouw Drs. M.I.E. van Zijl, conservator vormgeving en toegepaste kunst bij het Centraal Museum.

Deze laatsten als afgevaardigden van het Fentener van Vlissingen Fonds. De jury staat onder voorzitterschap van Mr. A. Wolfsen, burgemeester van de gemeente Utrecht. Het kunstwerk is bestemd voor de bewoners en de bezoekers van de stad Utrecht. De beoogde locatie is de brug, het symbool van verbinding, nabij het SHV-gebouw aan de Rijnkade.

Noot voor de redactie (