Provincie Noord-Brabant

Brabant bezorgd over bezuinigingen Defensie

Brabant is bezorgd over de gevolgen van de bezuinigingen bij Defensie. In Brabant is een fors deel van de Nederlandse luchtmacht gevestigd en er is een aantal legerplaatsen. Er verdwijnen banen, de verminderde werkgelegenheid bij Defensie heeft ook gevolgen voor de lokale gemeenschap en toeleveringsbedrijven. Lichtpunt is de concentratie van onderhoud van de luchtmacht op de basis Woensdrecht, dat ondersteunt de ontwikkeling van onderhoudscluster Maintenance Valley in West-Brabant.

'Brabant is een provincie met een militaire traditie. Het leger en zeker de luchtmacht zijn nauw met Brabant verbonden. De bezuinigingen zorgen voor veel onrust bij de vrouwen en mannen in uniform, de burgermedewerkers en hun gezinnen en dat raakt mij diep. Het verlies van werk, een baan waarvan het maatschappelijk nut vast staat, is pijnlijk en ingrijpend. De bezuinigingen hebben ook grote gevolgen voor de lokale gemeenschappen' stelt de Brabantse Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk. 'Ik hoop dat de mensen die hun baan verliezen, dankzij hun kennis en vaardigheden, snel werk vinden.'

Defensie concentreert volgens de eerste berichten het onderhoud van vliegtuigen in Woensdrecht. Dat is voor West-Brabant een gunstige ontwikkeling. De gemeenten, de provincie, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen werken daar aan de ontwikkeling van een cluster dat zich specialiseert in hoogwaardig onderhoud, Maintenance Valley. De concentratie van hoogwaardig onderhoud van de luchtmacht is een belangrijke pijler onder Maintenance Valley en past in de strategie van de provincie om West-Brabant economische kansen te bieden.