Ingezonden persbericht


http://www.politielimburgnoord.nl/viewMessage.php?id=18281

Jaarverslag Politie Limburg-Noord

Datum:8-04-2011

Tijd bericht:15:57
Plaats:Venlo

Tekst:Het jaarverslag van de Politie Limburg-Noord over 2010 is verschenen. Het is vorige week besproken en vastgesteld in de vergadering van het Regionaal College. Enkele kernpunten uit dat verslag:

ROOFOVERVALLEN
Roofovervallen hebben vorig jaar veel tijd en capaciteit van de politie gevraagd. Vanwege de grote impact op de slachtoffers is de aanpak van overvallen ook een topprioriteit. De politie heeft bij de aanpak ervan de handen ineen geslagen met gemeenten, Openbaar Ministerie en ondernemers. De politie werkt daarbij met zogenoemde quick-response-teams, die een aangifte heel snel oppakken. Uiteindelijk heeft dat alles er afgelopen jaar toe geleid dat 31 procent van het aantal overvallen is opgelost. Daarmee staat Limburg-Noord in de landelijke top 10. En ook al vertoont het aantal overvallen mede dankzij die inzet een dalende lijn, de bestrijding ervan heeft ook nu nog prioriteit.

WAARDERING
De waardering voor het optreden van de politie is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Zes van de tien ondervraagde burgers (59,1 procent) geven aan 'tevreden tot heel tevreden' te zijn over de politie in de eigen regio. Dat was een jaar eerder 54,9 procent. Vooral op het gebied van handhaving blijken burgers tevredener dan in 2009. Gaf toen 45,1 procent van de ondervraagden aan tevreden te zijn over de manier waarop de politie de handhavende taak oppakt, het vorig jaar bleek dat percentage met bijna 16 procent tot gestegen zijn tot 60,9 procent.

MISDRIJVEN
Het aantal misdrijven is vorig jaar gedaald tot 33.229 (was in 2009 nog 37.759). Ook het aantal opgeloste zaken is gedaald. Dat waren er vorig jaar 7866 ten opzichte van 8472 in 2009. Het aantal burgers dat aangeeft slachtoffer te zijn geworden van een gewelds- of vermogensdelict en vandalisme is teruggelopen tot 32 per honderd burgers (31,7 procent). In 2009 waren er dat nog 38 per honderd burgers (37,8 procent).

KORPSCHEF BRYAN ROOKHUIJZEN: 'Cijfers zeggen niet alles' Hoewel korpschef Bryan Rookhuijzen absoluut tevreden is over de cijfers, vertellen die volgens hem niet hele complete verhaal. Rookhuijzen: "Die cijfers zijn belangrijk. Ze geven aan in hoeverre we erin zijn geslaagd de opdrachten van bestuur en Openbaar Ministerie goed uit te voeren. Waar we het goed doen, waar het beter kan. Maar cijfers zeggen ook niet alles; een winkeldiefstal vergt nou eenmaal minder inzet dan een moordzaak. Als je in beide zaken de dader pakt, zijn het allebei 'opgeloste zaken'. En wat je niet in cijfers ziet, is hoe hard en vol passie is gewerkt. Hoe je bijvoorbeeld door zichtbaar in de wijk aanwezig te zijn mogelijke ellende hebt weten te voorkomen. Dat is kwaliteit van politiewerk en die kun je vaak niet in cijfers terugvinden. Dat is ook de belangrijkste reden om een aantal zaken die vorig jaar in Limburg-Noord hebben gespeeld en die door betrokken, kundig en gedegen politiewerk zijn aangepakt in het jaarverslag de laten zien aan de hand van interviews m et die collega's."