Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Groningen, 28 maart 2011

Onvervalste propaganda tijdens Noord-Koreaans Filmfestival

Zaterdag 9 en zondag 10 april presenteren ForumImages en Groninger Forum het Noord-Koreaans filmfestival. Dit kleine filmfestival probeert over de grens te kijken van deze voor ons zo hermetisch gesloten - en potentieel heel gevaarlijke - republiek. ForumImages toont vier populaire Noord-Koreaanse speelfilms uit de collectie van de Stichting DPRK (Democratic People's Republic of Korea). Typische genres uit het Verre Oosten, melodrama's en monster- of kungfufilms, worden ingezet om de visie van de Grote Leider over te brengen op het volk. Schrijver en journalist Henk Weltevreden verzorgt zaterdag, voorafgaand aan de vertoningen, een korte inleiding. Zondag houdt hij een lezing over de geschiedenis en de Stalinistische ideologie van het land en is hij na afloop van de documentaire Noord-Korea: een dag uit het leven vertoond aanwezig voor een nagesprek

PROGRAMMA
ZA 9 APR 19.00 uur BELL FLOWER

Won Bong laat zijn geboortegrond en geliefde in de steek om zijn geluk te beproeven in de Grote stad. Een film over egoïsme en gemeenschapszin. Voorafgaand een inleiding Henk Weltevreden.

ZA 9 APR 21.00 uur PULGASARI
Groot opgezet Noord-Koreaans antwoord op de Godzilla films. Tot leven gewekt door de dromen en het bloed van de boeren vecht het monster Pulgasari tegen de wrede, mensonterende heersende klasse.

ZA 9 APR 23.00 uur HONG GIL DONG
Als bastaardzoon van een minister steelt Hong Gil Dong van de rijken en beschermt de armen. Hij is de Noord-Koreaanse Robin Hood, maar dan getraind in martial arts. Kleine culthit buiten Korea.

ZO 10 APR 15.30 uur LEZING DOOR HENK WELTEVREDEN Filosoof en schrijver Henk Weltevreden gaat in op de cultuur van Noord-Korea. Is het land echt zo afgeschermd, totalitair en rigide bestuurd als het Westen gelooft, of is er zoals bijna overal ruimte voor verrassingen?

ZO 10 APR 16.45 uur NOORD-KOREA: EEN DAG UIT HET LEVEN Deze documentaire geeft een bijzondere inkijk in het leven van een Noord-Koreaanse burger. Pieter Fleury filmt Hong Sun Hui, een arbeidster in een textielfabriek. Zij staat symbool voor een protestloze samenleving onder een totalitair regime. Monddood gemaakt of oprecht overtuigd van de superioriteit van de grote leider Kim Yong Il? Nagesprek met Henk Weltevreden

ZO 10 APR 19.30 uur THE GIRLS IN MY HOMETOWN
Melodrama over individualisme en opoffering. Een jonge vrouw raakt in de war door de rare ideeën en vreemde trends waar een vriendin mee terugkeert uit het buitenland.

Noord-Koreaans Filmfestival
Zaterdag 9 en zondag 10 april

ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Entree: E 5,- per film
Reserveren: 050 312 04 33.