Nederlands fotomuseum


9-04-2011 - 9-04-2011
17:00 uur

Zaterdag 9 april worden om 17 uur de nieuwe tentoonstellingen Walk on a line... en Nunusaku geopend.

In Walk on a line...presenteert de jonge kunstenaar Paulien Oltheten haar nieuwste werk in de vorm van een video-installatie in combinatie met foto's en teksten. Eveneens zal Oltheten's tweede boek met foto's uit Japan, gecombineerd met werk uit het archief worden gepresenteerd.

In Nunusaku, het eerste gezamenlijke project van Geert van Kesteren en Conny Luhulima staat de Molukse geschiedenis symbool voor het universeel verhaal over migratie en identiteit. Met fascinerende videoportretten en verstilde interieurfoto's van huiskamers bij Molukse familierelaties in Nederland en op de Molukken.

Aanmelden
Wilt u de opening bijwonen? Stuur dan een email naar opening@nederlandsfotomuseum.nl o.v.v. opening 9 april.

Bereikbaarheid
In verband met de Rotterdamse marathon is het museum per auto moeilijker bereikbaar. Het museum is dit weekend het beste bereikbaar met het openbaar vervoer. Metro D of tram 20,23 en 35 (allen halte Wilhelminaplein). Bij metrostation Slinge (3086 EZ) is een P+R terrein met toezicht, vanaf dit station kunt u om de vijf minuten zonder overstap met de metro naar halte Wilhelminaplein.

Het museum is geopend tot 19 uur.

Paulien Oltheten

9-04-2011 - 19-06-2011
'Gedachten, lijnen, vouwen en rimpels, tussenruimtes en sporen. Alledaags en absurd. Echt en geënsceneerd.'

Zo omschrijft Paulien Oltheten (1982) haar werk. Oltheten reist met haar camera over de wereld en maakt terloops maar trefzeker op straat foto's en films van mensen die langslopen, wachten of rondhangen. Na Walk on a line..., haar nieuwste video-installatie, nooit meer onbewust de ene voet voor de ander zetten of gedachteloos frummelen aan je jas.

De beelden van Oltheten lijken registraties van toevallige momenten, maar de vastgelegde situaties zijn vaak op basis van observaties door haar gecreëerd. "Ik heb ze gevraagd te leunen, ze stonden namelijk recht (wat minder mooi was)", schrijft ze als commentaar bij het beeld van een simultane buiging van twee dames achter een drankstalletje.

Oltheten verwerkt het foto- en filmmateriaal in ruimtelijke installaties waar zij ook haar aantekeningen en schetsen aan toevoegt. Met grote precisie creëert zij aan de hand van verschillende materialen, objecten en presentatietechnieken ruimtelijke opstellingen die er voor de bezoeker informeel en tijdelijk uit zien. Door 'vrije' verdeling van werken en kleine ingrepen in de ruimte wordt hij of zij door de ruimte geleid, zodat kijken en bewegen tot één ervaring worden.

Paulien Oltheten aan het werk in Yangon, 2011

"Oltheten observeert, manipuleert en kneedt, en dat doet ze zo aanstekelijk dat je onvermijdelijk met een Oltheten-blik naar de wereld gaat kijken. En dat is een verrijking."
- Hans den Hartog Jager, NRC Handelsblad

Boek
Paulien Oltheten. Photos from Japan and my Archive. Walk on a line, the idea to deviate from it, for example in a film NAi Uitgevers, ¤ 29,50

Luxe editie
Van het boek is ook een genummerde speciale editie verschenen met twee gesigneerde en genummerde foto's van Oltheten. Via voorintekening op www.naipublishers.nl ¤ 195 (tot en met 9 april). Na 9 april ¤ 250.

Met dank aan
Fonds BKVB, SNS Reaal Fonds, Van Bijlevelt Stichting
__