KRO

KRO Brandpunt over de losgeslagen Belgische Prins Laurent

Uitzenddatum: 10/04/2011

Aanstaande zondag (10 april, 22.15 uur, Nederland 2) gaat KRO Brandpunt in gesprek met prominente Vlamingen over de toestand die hun Prins Laurent veroorzaakt. Verder vertelt Brandpunt het verhaal van gewone burgers in Benghazi die door de opstand in Libië allemaal veranderd zijn in strijders die hun leven willen geven. Tot slot een portret van de bijzondere vriendschap tussen bluesmuzikant Harry Muskee en voetbal-analist Johan Derksen. Beide delen een diepe liefde voor de blues en een afkeer van autoriteit.

Oorlog in het paleis
Het blijft rommelen in België. Naast een langdurige politieke impasse, hebben onze zuiderburen nu ook te maken met een constitutionele crisis. Prins Laurent, het enfant terrible van het Belgisch Hof, stapelt de ene blunder op de andere. Of het nu gaat om een onaangekondigd bezoek aan Congo, of een ongevraagde bemiddelingspoging in het Libische conflict, Laurent gaat zijn eigen gang. Maar dit keer zijn de rapen gaar. Zijn vader Koning Albert nam openlijk afstand van zijn zoon en premier Leterme stelde deze week de prins voor een hard ultimatum: in de pas lopen of de prins raakt zijn lucratieve vergoeding kwijt. Kortom, het is buigen of barsten voor de hardleerse Koningszoon. Sven Kockelman reist naar België en praat met prominente Vlamingen over een land in verwarring.

De jongens uit Benghazi
In het dagelijks leven zijn ze ingenieur, student of automonteur. Maar door de volksopstand in Libië zijn ze allemaal veranderd in strijders die hun leven willen geven voor de vrijheid van hun volk. Benghazi is de enige grote stad die tot nu toe de troepen van dictator Mouammar Khadhafi buiten de stadsmuren heeft weten te houden. Het is daarmee het belangrijkste bolwerk van de opstandelingen in Libië. Wie zijn deze mannen die met weinig middelen bereid zijn alles te geven voor hun land? Wouter Kurpershoek vertelt het verhaal van gewone burgers uit Benghazi die een gezicht geven aan de bloedige strijd tegen de dictatuur van Khadhafi.

Blues Broeders
De een is Nederlands bekendste bluesmuzikant, de ander kluistert meerdere keren per week honderdduizenden voetballiefhebbers aan de buis met zijn vlijmscherpe analyses en opmerkingen. Harry Muskee en Johan Derksen delen een diepe liefde voor de blues en zijn beste vrienden sinds Derksen zich in de jaren negentig opwierp als manager van Cuby and the Blizzards. Zaterdag wordt de 70-jarige Muskee als eerste toegelaten tot de Dutch Blues Hall of fame. Fons de Poel schetst een portret van een bijzondere vriendschap met als ingrediënten een grote afkeer van autoriteit en bluesmuziek in de polder.

KRO Brandpunt, zondag 10 april, 22.15 uur, Nederland 2