Ingezonden persbericht

24e editie Amsterdams Kleinkunst Festival

LOUISE KORTHALS WINT CONCOURS OM DE WIM SONNEVELDPRIJS

"JURY: LOUISE VOELT ZICH ALS EEN VIS IN HET WATER IN HET THEATER"

Zaterdagavond 9 april maakte juryvoorzitter Hijlco Span de winnaar bekend van de 24e editie van het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Dit onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival richt zich op het ontwikkelen van nieuw cabaret en kleinkunst talent. Afgelopen woensdag bereikten drie acts de finale: Hermitage, Louise Korthals en Poolvogel. Tijdens de finale in het DeLaMar Theater overtuigden Louise Korthals (1984) en haar pianist Floris Verbeij de jury en ging naar huis met de Wim Sonneveldprijs 2011 voor haar programma "Het Absolute Einde". De publieksprijs, uitgereikt door het presentatie-duo Viggo Waas en Peter Heerschop ging naar de Belgische formatie Hermitage. De tweede plek werd door de jury toegekend aan de Amsterdamse groep Poolvogel. Van 10 - 14 mei zijn de drie finalisten nog te zien in het Amsterdamse Theater Bellevue, en vanaf september maken zij een tournee door het hele land. Tijdens de finale werd tevens DeWaardering uitgereikt aan uitgever Vic van de Reijt voor zijn bijdrage achter de schermen aan de Nederlandse kleinkunst.

De jury van de Wim Sonneveldprijs 2011 bestond uit journalist en recensent Ruud Buurman, theaterdirecteur Jan Gras, actrice en comédienne Marjan Luif, componist en theatermuzikant Martijn Breebaart en programmamaker Hijlco Span (voorzitter).

Het Amsterdams Kleinkunst Festival onderscheidt zich van andere cabaretfestivals en -concoursen door een uitgebreide voorselectie en een landelijke try-out tournee waarbij sterk de nadruk wordt gelegd op de artistieke ontwikkeling. Tijdens de tournee zijn de halve finalisten gecoacht door professionele theatermakers en regisseurs. Eerdere finalisten van het Concours waren Maarten van Roozendaal, Claudia de Breij, de Vliegende Panters, Thomas Acda en Droog Brood.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival duurt nog tot en met 23 april met o.a. een muziektheatervoorstelling over de revue en het duo Snip & Snap (Bellevue, 12 tm 23 april), een workshop Tekst en Muziek (Bellevue, 17 april) en de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied.

Voor meer informatie over het festival, zie www.amsterdamskleinkunstfestival.nl

---

IN BIJLAGE: JURY BESCHOUWING + RAPPORTEN PER DEELNEMER