Ingezonden persbericht


PERSBERICHT BOEDDHISTISCHE OMROEP

24 maart 2011

KIJK! De wereld door de ogen van een fotografe en een theatermaakster

Zondag 10 april zendt de BOS de film Kijk! uit, een dubbelportret over fotografe Hèlen Vink en theatermaakster Marilien Mogendorff. Je hart volgen gaat niet altijd zonder slag of stoot. Voor Marilien Mogendorff en Hèlen Vink gingen er vele jaren en grote omwegen aan vooraf voordat ze daar terecht kwamen waar ze wilden zijn. Kijk! gaat over hoe een boeddhistische fotografe en een theatermaakster hun plek in de wereld vinden.

Marilien Mogendorff is regisseur en theaterdocent in opleiding. In haar theaterwerk stelt ze existentiële vragen over zichzelf en de ander. Besta ik als de ander mij niet ziet? Wat gebeurt er wanneer twee mensen elkaar ontmoeten? Als regisseur kijkt ze naar haar spelers, als actrice wordt ze bekeken. Voordat ze zich wijdde aan het theater deed ze drie universitaire studies. Toch keerde ze steeds weer terug bij haar grote passie.

Hèlen Vink deed aan topsport, begon aan een opleiding tot fotografe, overleefde een ernstig ongeluk en een depressie. Al die tijd bleef ze op zoek naar de zin van het leven. Die vond ze bij het Tibetaans-boeddhistische Shambhala centrum, waar ze ook in aanraking kwam met Miksang contemplatieve fotografie. Miksang betekent 'goed oog'. De fotograaf probeert een moment van zuivere waarneming te vangen, zonder tussenkomst van oordelen en interpretaties. Miksang is kijken vanuit de stilte in jezelf.

Uitzendtijden:
Zondag 10 april, 13:55, Nederland 2
Herhaling:
Za 16 april, 09:55, Nederland 2


---