Ingezonden persbericht


Agora, zondag 10 april 20.15 uur
Spetterende musical over Volendam

'Volendam, de musical' is een spetterende show over Hollands beroemdste visserdorp, Volendam. Een lach, een traan, hits van BZN, Jan Smit, The Cats en Nick & Simon. De Volendamse Mary heeft twintig jaar in Canada gewoond. Na het overlijden van haar ouders keert ze met een mengeling van haat en vertedering terug naar Volendam, samen met haar dochter Rose. Bij een bezoek aan de viswinkel van haar jeugdvriendin Lea, staat ze weer oog in oog met haar jeugdliefde Simon, ex-topvoetballer en destijds de 'hunk' van het dorp. Simons zoon Tom speelt in de steeds succesvollere Volendamse boyband ZILT. De boys van de band zien de Canadese Rose wel zitten, maar die heeft zo haar eigen ideeën over het kleine dorp.Op de jaarlijkse Volendamse kermis vloeit de drank zoals altijd rijkelijk. En 'Als de morgen is gekomen' blijkt er iets verschrikkelijks te zijn gebeurd. Hoe dit allemaal verder gaat? Dat is het geheim van Volendam. Met Maaike Widdershoven, Hilke Bierman, Jasper Kerkhof, Metta Gramber g, Sander Eckhardt, Ruud van Overdijk, Ylva Wichers Schreur en anderen.

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, woensdag 13 april 20.15 uur
Cabaretduo Schudden genomineerd voor Poelifinario

Noël van Santen en Emiel de Jong, bekend als het cabaretduo Schudden, zijn met 'Noorderzon' voor de derde keer op rij genomineerd voor de Poelifinario, de VSCD Cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. 'Noorderzon' is wederom een fantasievolle en filmische voorstelling die niet alleen vermaakt, maar ook ontregelt en ontroert. Schudden heeft het talent om rondom één idee een breed scala aan sketches te bedenken. In hun nieuwe programma gebruikt Schudden honderdtwintig koffers, van oude plantenkoffertjes tot hutkoffers, om alle theatrale registers open te trekken. Het duo laat cabaret en toneel naadloos in elkaar overvloeien. "Op het podium staan twee topacteurs die scène op scène aantonen hoe groot hun vindingrijkheid is. In knappe, strak gemonteerde sketches geven Emiel de Jong en Noël van Santen de koffers telkens weer een dwaze bijrol," aldus de VSCD Cabaretjury.

De pers: "Het cabaretduo Schudden heeft de gave om rondom één idee een breed palet aan sketches te bedenken (...) Schudden weet het weer voor elkaar te krijgen een geheel eigen wereld te creëren (...) Wrang en grappig tegelijk, dat het duo die balans vindt, is vakwerk" (**** De Telegraaf). "Een sfeer die een mooie mengeling van melancholie en komische vindingrijkheid is (...) Een programma dat voortdurend verrast - en dat tot hun beste werk behoort" (**** NRC). "Een verbluffend hoog niveau (...) Het duo slaat de grens tussen cabaret en toneel totaal aan gruzelementen" (**** Het Parool).

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, vrijdag 15 april 20.15 uur
Jörgen Raymann op z'n best in 'Frede'

Jörgen Raymann werd als kind Fredeman (Surinaams voor bangerik) genoemd, omdat hij bang was voor het donker, spoken, honden en als de dood voor de tuinman. In zijn puberteit vond hij het eng om met meisjes te praten, bevreesd dat ze hem zouden uitlachen vanwege zijn puistenkop en zijn scheve tanden. Hij was bang voor Brian, de buurjongen die op karate zat en hem als boksbal gebruikte. In zijn studententijd was hij bang dat hij de verkeerde studie had gekozen en werd hij geconfronteerd met examenvrees. Naast hoogtevrees, smetvrees en faalangst heeft Raymann nog een keur aan angsten. In 'Frede' neemt hij samen met zijn favoriete alter ego's, waaronder de beroemde Tante Es, plaats op de bank en het publiek is zijn psychiater. Zal hij aan het eind van de avond over zijn podiumvrees heen zijn?

De pers: "Hij weet alles met een stevige glimlacht te brengen en zorgt ervoor dat er nooit een deken over de avond komt te liggen. Daarvoor zet hij de doodnuchtere Surinaamse Tante Es en de Antilliaanse levensgenieter Edsel in, typetjes met een honderd procent lachgarantie (...) Raymann is een crowdpleaser. Met een simpel gebaar en een oogopslag weet hij een grote zaal helemaal plat te krijgen (...) Raymann op z'n best" (de Volkskrant). "'Frede' toont bovenal wat een bedreven grappenmaker Raymann is, met een lenig lijf, een komische mimiek en een groot talent voor timing" (NRC).

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, vrijdag 15 april 20.30 uur
Stand-up comedian Stefan Pop in Agora

Vijftien is Stefan Pop (1985) als hij voor het eerst in Toomler optreedt. Met doorslaand succes. Maar Pop besluit toch eerst maar even school af te maken. Vijf jaar later keert hij terug en wordt lid van de Comedytrain. In 2009 wint hij net niet het Leids Cabaret Festival, maar inmiddels is al lang duidelijk dat hij op het podium thuishoort, en niet in de collegebanken. Buitenlandse aspiraties zijn hem niet vreemd: hij trad op in San Francisco, New York en London. Maar eerst moet Nederland voor de bijl, en Lelystad. 'Popaganda' is zijn eerste avondvullende programma. Pop hoor je geen onzin uitkramen als "Iedereen denkt het, maar ik zeg het!" Immers: als iedereen al bedacht heeft wat jij zegt, wat voegt het dan toe? Pop is van mening dat de beste ideeën juist niet door iedereen worden bedacht. Zeggen wat zijn publiek al denkt, zal hij daarom nalaten. En dat is maar goed ook, anders zou niemand naar zijn programma hoeven. Dan kun je lekker thuis naar jezelf gaan zitten luisteren. Wé l naar het theater gaan en naar Stefan Pop komen luisteren, laat dat nou eens een goed idee zijn. En dat denken steeds meer mensen.

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, zaterdag 16 april 16.00 uur
Ida van Dril brengt ontroerend poppenspel (7+)

Ida van Dril ('Achtste groepers huilen niet') maakt jeugdvoorstellingen in de geest van Nederlands beste poppenspeler Fred Delfgaauw. Ze heeft hem dan ook aangetrokken voor de regie van 'Oma's oma'. De voorstelling vertelt het verhaal van Merel. Haar oma is heel oud. Zo oud dat je door haar heen kunt kijken. Oma is de laatste tijd oma niet meer, ze doet een beetje vreemd. Merel begrijpt er niks meer van en gaat boos naar de zolder van oma. Daar woont Meneer André, die nog veel ouder is dan oma en zelfs nog speelde met oma's oma, toen ook zij zelf als boos kind op zolder zat. 'Oma's oma' is een betoverende, vrolijke en ontroerende familievoorstelling over herinneren, vergeten en accepteren.

De pers: "Met het grootste gemak kruipt Ida (in dit geval ook letterlijk) in de huid van diverse personages (...) Ida zingt, springt, danst en speelt, ofwel, ze betovert (...) Ida en Fred hebben hard gewerkt aan een voorstelling die er op alle fronten mag zijn" (De Stad Gorinchem). "Met haar zang raakt Van Dril een gevoelige snaar bij velen met een (groot)ouder met dementie (...) 'Oma's oma' zet aan tot nadenken, maar zorgt tegelijkertijd - samen met meneer André en alle anderen - voor een lach" (AD).

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, zaterdag 16 april 20.15 uur
Rob de Nijs viert 'een halve eeuw Zanger'

Rob de Nijs viert dit seizoen zijn gouden jubileum. Al vijftig jaar bewijst hij tot de absolute top van het Nederlandstalig muziekgenre te horen. Het zal niet meevallen iemand te vinden die geen liedjes van hem kent. Hele generaties zijn ermee opgegroeid. En het houdt nog steeds niet op... Net terug uit Amerika waar hij samen met Daniël Lohues en een aantal topmuzikanten zijn repertoire weer heeft uitgebreid met een aantal prachtige liedjes. Liedjes die ergens over gaan en er toe doen. In 'Een halve eeuw Zanger' brengt Rob de Nijs liedjes van zijn nieuwste cd 'Eindelijk Vrij' ten gehore en viert hij dat hij vijftig jaar op de planken staat. Dat betekent dus ook terugkijken naar zijn ontelbare grote hits, van 'Zondag' en 'Malle Babbe' tot 'Het werd zomer'. Elk concert van Rob de Nijs en zijn band Pur Sang is een feest. En dit jaar dus in het bijzonder!

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, woensdag 20 april 20.30 uur
2 Move: inspirerend drieluik van dans en theater

2 Move Dance Company is opgericht door Kevin Polak en Miquel de Jong, twee dansers die hun sporen (inter)nationaal meer dan verdiend hebben. Per project nodigen ze choreografen en/of theatermakers uit, om zo te komen tot een inspirerende mix van dans en theater. In het dansdrieluik 'Echte mannen?' wordt de moderne man onder de loep genomen. De dansers Ryan Lawrence, Reinier Schimmel, Miquel de Jong en Kevin Polak beleven hun zoektocht in de rol van de metroseksuele man, de einzelgänger en de zakenman. In 'La Femme en Lui' gaat choreograaf Jens van Daele op zoek naar de vrouw in zijn mannenlijf. Hoe goed kent een man zijn vrouwelijke kant? En wat zijn eigenlijk de vrouwelijkheden in een man? Klaus Jürgens maakt van het absurde 'Echter Jungs' een mini-roadmovie. Twee mannen gaan op reis. Een reis waarbij er veel in de weg lijkt te staan maar ook veel wordt weggezet. Uit het leven van de twee mannen. Pia Meuthen, ten slotte, schetst in 'Go Tell the Women' een avondje uit voor drie za kenmannen. Naarmate de nacht vordert, worden de omgangsvormen losser. Tot de ochtend nadert en de stropdassen weer worden gestrikt. 'Echte mannen' is een afwisselende en hilarische voorstelling met dans, film en livemuziek van de band The Realman.

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, zaterdag 23 april 20.15 uur
Pia Douwes schittert als Callas in 'Masterclass'

In het wereldberoemde toneelstuk 'Masterclass' van de Amerikaanse auteur Terrence McNally maakt u als publiek een masterclass mee, gegeven door een wat oudere Maria Callas. McNally, van jongs af aan een groot fan van de beroemde sopraan, schreef het toneelstuk 'Masterclass' in 1995 en won er diverse prijzen mee. Hij laat Callas drie jonge operatalenten ontvangen. De keuze van hun aria's brengen herinneringen boven aan hoogte- en dieptepunten uit haar stormachtige en vaak tragische leven. Callas scheldt, pakt aan, bespot, lacht uit en voert het publiek mee terug naar een aantal spoken uit haar verleden. De rol van Maria Callas wordt vertolkt door niemand minder dan theaterdiva Pia Douwes.

De pers: "Verbluffend is de ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid waarmee Douwes in woord en gebaar met Callas samenvalt (...) Ze legt in de voorstelling de ziel van Callas bloot op de trefzekere manier van iemand die al jaren complexe toneelrollen heeft gespeeld" (**** AD). "Pia Douwes speelt een prachtige rol als Maria Callas. Alleen al de uiterlijke gelijkenis is treffend. Maar belangrijker: charismatisch en elegant beheerst ze het toneel, als een echte diva (...) Mooi is de wijze waarop ze de kwetsbaarheid van de zangeres geleidelijk toelaat" (**** De Telegraaf).

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.