Watersportverbond - KNWV

Topzeilen: medal races Sofia Cup

zaterdag 9 april 2011

Palma de Mallorca, zaterdag 9 april 2011 - De dag van de medal races voor de Olympische klasse tijdens de Sofia Cup in Palma de Mallorca. Een aantal Nederlanders hadden zich gekwalificeerd voor deze
allebeslissende medal races: Dorian van Rijsselberge (RS:X), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Steven LeFevre & Steven Krol (470). In de medal race varen de beste 10 zeilers uit de klasse tegen elkaar voor dubbel aantal punten.

Goud voor Dorian van Rijsselberge in de RS:X klasse
In de RS:X klasse ging de Nederlander Dorian van Rijsselberge bijna de hele week aan de leiding. Van Rijsselberge had gisteren
materiaalproblemen en kon niet goed meekomen met de rest van de groep. Vandaag surfte Dorian nog steeds met een slecht zeil, maar het ging hem aardig af. Hij werd tijdens de medal race tweede en won de regatta. Dorian van Rijsselberge toonde zich na afloop zeer blij met het goud:" Het was een interessante medal race. Mijn snelheid was niet optimaal en als je er dan toch nog zo uit kunt komen ben je natuurlijk erg blij. Ik had een goede start, ik kon direct naar de bovenboei planeren en toen lag ik tweede en dat heb ik vast kunnen houden tot het einde. De missie was de top drie halen. Als je bijna de hele week eerste ligt en een hele goede serie neerzet, wil je dat ook afmaken. En dat is gelukt!"

Bouwmeester valt niet in de prijzen
Na een spannende medal race wist Marit Bouwmeester in de Laser Radial-klasse geen medaille te halen. Bouwmeester eindigde als zesde in het algemeen klassement na een negende positie in de medalrace. Bouwmeester: "Ik ben alles behalve tevreden over afgelopen week. Het was lastig en ik baal ervan. Ik was wel blij dat ik bleef strijden, terwijl ik echt niet lekker in die boot zat. Ook deze medal race was teleurstellend. Ik word te laat wakker, het is al voorbij voordat ik het weet. Ik moet wat agressiever zijn de volgende keer. Om een medaille te winnen moest ik deze medal race winnen en heb ik grote risico's genomen. Helaas pakte dit niet zo uit als ik had gehoopt. Het is goed om fouten te maken, want daar leer je van, maar het blijft zuur."

Team Steven doet goede zaken tijdens medal race
Het heren 470-team Steven LeFevre en Steven Krol doet goede zaken dit evenement. Team Steven wist een plek in de medal race te bemachtigen en die race als tweede te finishen. Een goede prestatie, zij lieten veel wereldtoppers achter zich. In het algemeen klassement is het duo als achtste geëindigd. LeFevre na de wedstrijd: "Het ging heel erg lekker, het was een mooie race. We voerden erg goed ons plan uit en hebben hard gewerkt. We hebben eruit gehaald wat erin zat met een achtste positie overall. De twee boten die nog in de buurt waren en die we konden inhalen, hebben we ingehaald. We zijn zeer tevreden. Vandaag is de verjaardag van onze Coach Sven Karsenbarg, dit is ons cadeau voor hem."