Gemeente Alphen aan den Rijn


Schietpartij Ridderhof

09 april 2011

Informatie over de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof.

English information>

Telefoonnummers
Zondag 10 april vanaf 09.30 uur is het informatienummer van gemeente Alphen a/d Rijn weer beschikbaar op 0172 465073.
- slachtofferhulp 0900 0101, zondag 12.00 - 16.00 uur bereikbaar.
- pers 0172 465199
Of volg de gemeente op twitter: @gemeenteaadr

Uw medeleven kunt u tonen op Condoleanceregister of http://www.condoleance-alphen.nl/ . Vanaf maandag 11 april 10.00 uur ligt er een register in de centrale hal van het gemeentehuis. Zondagavond 10 april is er om 21.00 uur 's avonds een bijeenkomst bij De Ridderhof om de slachtoffers te herdenken en stil te staan bij wat er gebeurd is.

Getuigenmateriaal
Heeft u foto's of video's van de schietpartij in De Ridderhof? U kunt ze uploaden naar de politie via www.nationale-recherche.nl.

Burgemeester Bas Eenhoorn: "Alphen aan den Rijn is zaterdag getroffen door een afschuwelijk schietincident. Er zijn nauwelijks woorden te vinden die omschrijven hoe vreselijk de situatie hier is. Er zijn dodelijke slachtoffers en gewonden. Mijn medeleven gaat uit naar de familie's en naasten van deze slachtoffers. Er is een condoleanceregister geopend op www.condoleance.nl. Wilt u ook uw gevoelens over dit afschuwelijke incident uiten dan kan dat op deze plek."

10 april:

15.00: Om 15.00 uur persconferentie in de raadszaal van het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn.

14.55 uur: Kerkelijk centrum De Bron open voor opvang. De komende zes dagen is De Bron voor iedereen die daar behoefte aan heeft, geopend van 08.00 tot 22.00 uur

14.50 uur: Albert Heijn Herenhof heeft laten weten vanmiddag om 16.00 uur open te gaan.

13.57: Team JGZ neemt vandaag contact op met alle directeuren van Alphense scholen om hen te adviseren over de begeleiding van de leerlingen.

13.30: Om 15.00 uur persconferentie in de raadszaal van het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn. Hier wordt een nadere toelichting gegeven op de gebeurtenissen door Burgemeester Bas Eenhoorn, de Hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy en korpschef Jan Stikvoort.

13.03: Maandag 11 april, vanaf 10 uur is er condoleanceregister in de centrale hal van het gemeentehuis beschikbaar.

12.40: Rectificatie C1000 Herenhof is niet open vanmiddag.

11.23: Rectificatie: Albert Heijn en C1000 in de Herenhof mogen vanmiddag open.

11.10: Auto's kunnen worden opgehaald uit de diverse parkeergarages. Bij de Ridderhof kan dat alleen onder begeleiding van de politie.

10.45: Albert Heijn in Herenhof gaat vanmiddag niet open.

09.30 Lichamen van 6 dodelijke slachtoffers geborgen Winkelcentrum De Ridderhof nog niet vrijgegeven. Winkelcentra Atlas, Aarhof en Herenhof zijn vrijgegeven. Rond 13.00 uur komt er een update.

00.52 Bericht politie: Update informatie van de gemeente Alphen aan den Rijn, Politie Hollands Midden en het Openbaar Ministerie in Den Haag:

Het rechercheonderzoek naar de schietpartij waarbij zo ver nu bekend zeven dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, gaat de hele nacht door. Op dit moment liggen nog zes lichamen in het winkelcentrum. De forensische opsporing doet minutieus onderzoek naar sporen op de plaats delict. Het team wordt hierbij bijgestaan door het landelijke team forensische opsporing. Hoewel inmiddels is vast komen te staan wie de schutter was, is er nog wel een strafrechtelijk onderzoek nodig om naast het horen van getuigen, ook forensisch tot op de bodem uit te zoeken wat er vandaag in het winkelcentrum is gebeurd. Dat is de reden dat de forensische opsporing op de plaats delict net zo zorgvuldig onderzoek verricht als bij een zaak waarbij er nog geen dader bekend is.

Het forensisch onderzoek kon pas worden gestart nadat het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven was afgerond. Zodra het onderzoek dit toelaat, worden de lichamen naar een andere locatie overgebracht. Het team stelt in het belang van de nabestaanden alles in het werk om dit zo snel als de omstandigheden dit toe laten, dit af te ronden.

Het onderzoek naar de explosieven in het winkelcentrum bevindt zich in de afrondende fase. De bewoners van geëvacueerde woningen bij winkelcentrum Atlas zijn inmiddels weer teruggekeerd naar hun woning. De verwachting is dat rond 00.15 uur ook de bewoners van winkelcentrum Herenhof terug kunnen naar hun woning. De bewoners van de Aarhof kunnen naar verwachting binnen een uur weer naar huis. Het politieonderzoek hiervan bevindt zich in een afrondende fase.

9 april

22.49: Kerkdienst in De Bron gaat zondag niet door. Nog afgesloten gebied. Verplaatst naar Goede Herderkerk.

22.24: Alle inwoners van de drie ontruimde winkelcentra kunnen vanavond niet meer naar huis

Meer informatie van 9 april vindt u hier.

Zodra er actuele informatie is wordt deze pagina geactualiseerd. Volg ons op twitter @gemeenteaadr

Contactnummer voor pers is (0172) - 465 199

Meer informatie

Informatie van 9 april 2011Reactie Burgemeester Bas Eenhoorn: Alphen rouwt.Shooting shopping centre RidderhofVeel gestelde vragen

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn