World Foresight Forum organiseert internationale topbijeenkomst

16/09/2010 16:08

World Foresight Forum Foundation

World Foresight Forum organiseert internationale topbijeenkomst in april 2011

Motto: We think - we speak - we act

Den Haag, 16 september 2010 - Vanochtend is in aanwezigheid van burgemeester Van Aartsen van Den Haag het startschot gegeven voor het eerste World Foresight Forum dat volgend jaar april in Den Haag plaatsvindt. Het WFF zal van 11 tot en met 15 april bestaan uit vier losse, maar aan elkaar gerelateerde onderdelen. Dit zijn de Summit, de Convention, de Expo en het Festival. De Summit is een topontmoeting van ongeveer 150 wereldleiders en andere prominente bestuurders. In totaal zullen zo'n 200 internationale sprekers hun visie op het thema secure homelands for future generations geven. In tegenstelling tot andere grote fora wil het WFF openstaan voor alle geïnteresseerden. Speciale aandacht zal uitgaan naar studenten en andere jongeren.

Het WFF past in de rij van internationale fora zoals het World Economic Forum van Davos en de Veiligheidsconferentie van München. Waar 'Davos' zich richt op mondiale economische problematiek, en 'München' op defensie, richt het WFF zich op secure homelands for future generations. Doel van het WFF is het ontwikkelen van toekomstgerichte 'roadmaps' als antwoord op mondiale uitdagingen zoals verschuivende machtsverhoudingen, schaarste en klimaatverandering die onze welvaart en veiligheid kunnen aantasten. De initiatiefnemers zijn Granaria Holdings, Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en TNO.

Onvermoede partijen bijeen voor verrassende oplossingen

Het WFF wil bijdragen aan secure homelands for future generations. Oftewel: een veilige, vreedzame en welvarende maatschappij voor toekomstige generaties. Thema's waar een antwoord op moet worden gevonden zijn onder andere mondialisering, klimaatverandering, verschuivende machtsverhoudingen, grondstoffenschaarste, en de wereldwijde financiële crisis. Om tot een integrale aanpak van deze problematiek te komen brengt het WFF volgend jaar deelnemers bij elkaar om door synergie tot creatieve oplossingen te komen. Dit zijn wereldleiders, de wereldwijde top van het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap, de overheid en andere relevante organisaties die elkaar zelden over deze thema's spreken.

Lange Voorhout even centrum van de wereld

Het World Foresight Forum is het eerste forum dat zich op een dergelijk allesomvattend terrein begeeft. Zeven maanden na de officiële aftrap van vandaag discussiëren op en rond het Lange Voorhout in Den Haag deelnemers uit alle continenten van de wereld hierover en dragen oplossingen aan. De intentie om volgend jaar april daadwerkelijk een verschil te maken blijkt uit het WFF motto we think - we speak - we act. Het WFF beoogt een groots, internationaal, spraakmakend, tweejaarlijks evenement te worden dat de uitstraling van Den Haag - al sinds 1899 International City of Peace and Justice - versterkt.

Aftrap

De aftrap voor dit ambitieuze evenement vond vanmorgen in Den Haag in aanwezigheid van burgemeester Van Aartsen plaats. Na een inleiding van Dr. Joel P. Wyler, voorzitter van het WFF bestuur gaf Prof. Dr. Rob de Wijk, bestuurslid WFF, een toelichting op de internationale geopolitieke trends en de gevolgen voor de wereld. Burgemeester Van Aartsen, tevens voorzitter van de Raad van Advies van het WFF, ontving het eerste exemplaar van een studie van het WFF. De studie is de eerste van een serie papers over de uitdagingen waar de wereld voor staat.

De papers bepalen het kader waarbinnen het World Foresight Forum zich profileert:


- geopolitiek en mondiale veiligheid


- economie en wetenschap


- technologie en innovatie, en


- bestuur, wetgeving en maatschappij

Het WFF vindt van 11 tot en met 15 april 2011 plaats op een bijzondere plek, namelijk op en rond het Lange Voorhout in Den Haag. Hiervoor is gekozen omdat discussies op verschillende locaties mogelijk zijn en bijzondere interactie tussen deelnemers kan plaatsvinden. Bovendien past deze locatie midden in het hart van Den Haag perfect bij de allure van dit evenement van wereldklasse.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.wff-convention.org/Convention/Press/Photos-press-conference/page/4950