Vereniging FME-CWM


+ Contact

---

Workshop

Voorlichtingsbijeenkomsten milieu en energie voorjaar 2011

Datum: 11 t/m 18 april 2011

De nationale en Europese milieu- en energieontwikkelingen vragen om aandacht. Ook dit voorjaar organiseert FME weer regionale voorlichtingsbijeenkomsten over actuele onderwerpen op het gebied van milieu en energie. Deze bijeenkomsten zijn gratis voor FME-leden. Drie regionale bijeenkomsten zijn gepland op 11, 12 en 18 april.

Reserveer alvast de volgende data voor de bijeenkomsten:
* maandag 11 april 2011, Zwolle

* dinsdag 12 april 2011, Zoetermeer

* maandag 18 april 2011, Eindhoven

Programma

De volgende onderwerpen staan op het programma:

Energiezuinig verlichten
Dit thema is nog steeds in ontwikkeling en heeft de laatste jaren veel meer aandacht gekregen. Daarom dit keer een verlichtingsspecial met aandacht voor de nieuwste inzichten. Spreker Jan Meutzner laat de huidige stand van zaken in de techniek aan bod komen: wat zijn goede verlichtingsconcepten voor welke toepassing?

Materiaalschaarste
In de pers zijn de afgelopen periode verschillende berichten verschenen over grondstoffenschaarste en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor het Europese bedrijfsleven. Tijdens deze presentatie wordt u op de hoogte gebracht van het effect van grondstoffenschaarste op de Nederlandse economie en wat dit voor de technologische industrie kan betekenen.

Duurzaam Inkopen
Sinds 2010 kopen de overheid en private partijen steeds vaker duurzaam in. FME-leden krijgen direct of indirect te maken met duurzaamheids eisen van hun klanten. Termen als EMVI-methodiek, Total Cost of Ownership, CO2-prestatieladder, Dubocalc en ISO-normen komen op bedrijven af. Moet uw bedrijf zich wel of niet laten certificeren en levert dat wat op? Naast uitleg over het begrip duurzaam inkopen, komen veelgebruikte instrumenten en de ervaringen van enkele FME-leden aan de orde.

Varia
Daarnaast staan verschillende andere onderwerpen op het programma, zoals: wijziging van het Besluit milieu-effectrapportage, dat mogelijk tot een hernieuwde vergunningplicht voor AMVB-bedrijven leidt, en de Brandveiligheid/Bouwbesluit, met name de grote brandcompartimenten. De Herziening handreiking Industrielawaai, vooral piekgeluiden, en de Herziening PGS 15.

Tijd en kosten

De ontvangst is vanaf 13.00 uur. De bijeenkomsten starten om 13.30 uur, waarna om 17.30 uur met een borrel zal worden afgesloten. Deelname is voor FME-leden gratis. Niet leden betalen EUR 300,- (excl. btw)

Aanmelden

Eind februari 2011 zal de definitieve aankondiging naar alle lidondernemingen worden verzonden met daarbij een aanmeldingsformulier. U kunt zich echter ook nu al aanmelden via het aanmeldingsformulier.

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met de afdeling Beleid, E beleid@fme.nl, F (079) 353 13 65