Erasmus Universiteit Rotterdam

Descartes-Huygensprijs voor prof.dr. Willem Frijhoff

Historicus geroemd voor bijdrage aan Frans-Nederlandse samenwerking

Prof.dr. Willem Frijhoff, Erasmus professor aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontvangt op maandag 11 april 2011 de Descartes-Huygensprijs 2010 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor voor zijn excellente onderzoek en zijn bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Ook Francois Héran, een vooraanstaande Franse sociaal-demograaf, ontvangt de prijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 23 000 Euro en is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Frankrijk, respectievelijk in Nederland.

Het onderzoek van Frijhoff richt zich op historische processen van cultuuroverdracht, het collectief geheugen, vormen van religieuze beleving in de vroegmoderne tijd en thema's uit de historische antropologie zoals magie, wonder en gezondheid. Willem Frijhoff leverde een belangrijke bijdrage aan de introductie van de mentaliteitsgeschiedenis in de traditie van het Franse historische tijdschrift Annales in Nederland.

Prof.dr. Willem Frijhoff (1942) is eind 2010 voor een jaar benoemd tot hoogleraar op de Erasmus Wisselleerstoel die is ingesteld door de G.Ph. Verhagen-Stiching. Eerder was hij al aan de Erasmus Universiteit verbonden als hoogleraar en is hij emeritus hoogleraar Geschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De KNAW reikt de Descartes-Huygensprijs sinds 1995 jaarlijks uit. De prijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen voor wetenschappelijke onderzoekers die excellent onderzoek verrichten en een bijdrage leveren aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Beurtelings komen de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en levenswetenschappen aan bod.