Gemeente Lopik

Het ambacht springlevend 11 april 2011

Werken met hoofd, hart en handen. Dat is waar het in het ambacht om gaat. Tijdens de Week van het Ambacht staan ambachtelijke beroepen in de schijnwerpers. Werkzoekenden en scholieren kunnen op een interactieve manier kennis maken met ambachtelijke beroepen en opleidingen. Beroepen waarin veel mogelijkheden zijn om een baan te vinden. Van 8 tot en met 15 april 2011 vinden in zes regio´s Ambachtenevents plaats. Maandag 11 april 2011 van 10.00 tot 15.00 uur is het Ambachtenevent voor de regio Utrecht en omgeving in Nieuwegein, locatie Heidehal. De toegang is gratis. Het Ambachtenevent is een initiatief van Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA), Werkplein Lekstroom en ROC Midden Nederland. De organisatie kan op verzoek voor het vervoer van scholieren van school naar het event bussen inzetten.

Ambachtelijke beroepen zijn onmisbaar in onze maatschappij. Vakspecialisten in het ambacht maken mooie en nuttige producten. Een mooi sieraad, een versgebakken brood, een hip kapsel of strak gestukadoorde wand. Tijdens de Ambachtenevents zien, doen en beleven werkzoekenden en scholieren het werk van een vakspecialist in het ambacht. Van slager, dakdekker, bloemist tot meubelmaker of keramist. Meer dan veertig ambachtelijke beroepen en opleidingen zijn vertegenwoordigd. De Week van het Ambacht is er, omdat er voor jongeren en werkzoekenden volop kansen zijn voor een carrière in het ambacht. De uitstroom van ervaren vakmensen (vergrijzing) is namelijk groter dan de groep opvolgers. De Ambachtenevents hebben als doel om meer mensen enthousiast te maken voor het ambacht en de keuze voor een ambachtelijk beroep te laten maken.

Beroependemonstraties, workshops, testen en vacatures Tijdens het Ambachtenevent in Nieuwegein geven vakspecialisten beroependemonstraties, presentaties en workshops. Scholieren kunnen informatie krijgen over opleidingen. Voor zowel werkzoekenden als scholieren zijn er beroepentesten. Specifiek voor werkzoekenden is er het Vacaturecafé. Mensen die momenteel geen baan hebben, maar ook mensen die op zoek zijn naar een andere baan kunnen daar terecht. Er is veel variatie in vacatures. Het Vacaturecafé is geopend van 13.00 tot 15.00 uur en wordt georganiseerd door Werkplein Lekstroom. Dit staat voor het samenwerkingsverband tussen UWV WERKbedrijf en de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein, Vianen en IJsselstein. Docenten kunnen voor het vervoer van scholieren van school naar het event per bus contact opnemen met Gerard van Lith, coördinator Servicepunt Ambachten, via gerard.vanlith@uwv.nl.