Gemeente Westvoorne

Sitemap

220 nestkasten voor de gierzwaluw

Westvoorne werkt samen met de huurders en een vogelexpert aan het behoud van deze beschermde vogelsoort.

Op 11 april om 16.00 uur bevestigt Wethouder Klok een nestkast voor de gierzwaluw aan één van de 37 woningen aan Gerard van Voorneweg, Middellandweg en Bethlehemweg in Oostvoorne. Hiermee geeft de wethouder het startsein om totaal 220 nestkasten te plaatsen.

Het Woonbedrijf van de gemeente heeft eind vorig jaar de verweerde daken van de woningen vervangen door geïsoleerde dakplaten en nieuwe dakpannen*. Onder de oude dakpannen zat een groot aantal vogelnesten van de gierzwaluw. Enthousiaste buurtbewoners verzamelden deze nesten, met als doel de oude nesten van de gierzwaluw te herplaatsen in de nieuwe nestkasten. Uiteindelijk komen de gierzwaluwen dit seizoen dus weer terug op het oude nest.

De gierzwaluw is een beschermde vogelsoort. Gierzwaluwen maken eenmaal per jaar vanuit Zuid-Afrika de overtocht naar Nederland om te broeden. De gierzwaluw maakt zijn nest onder de dakpannen. Op de geïsoleerde dakplaten is niet genoeg ruimte voor een nest. Daarom heeft het Woonbedrijf samen met een vogelexpert een alternatief bedacht. Onder de dakgoten worden speciaal ontworpen nestkasten aangebracht.


* Door geïsoleerde dakplaten en nieuwe dakpannen verliezen de woningen minder warmte, gaan stookkosten omlaag en daalt het gasverbruik van de huurders met ongeveer 15 procent. Een duurzame aanpak met als resultaat een daling van de CO2-uitstoot met bijna 500 kg per woning per jaar. Dit betekent voor 37 woningen een daling gelijk aan de CO2-uitstoot van 13 autoâs per jaar!

Â