Vrije Universiteit Amsterdam

Volledige dynamische beschrijving van hersengolven


* Startdatum: 11-04-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Empirical dynamics of neuronal rhythms. Data-driven modeling of spontaneous magnetoencephalographic and local field potential recordings


* Spreker: R. Hindriks


* Promotor: prof.dr. A.W. van der Vaart


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Een volledige dynamische beschrijving van hersengolven wordt gegeven in termen van expliciete wiskundige vergelijkingen. Rikkert Hindriks ontwikkelde statistische methoden om de parameters die in deze vergelijkingen voorkomen te schatten. Hij paste deze methoden toe op MEG-hersengolven gemeten bij proefpersonen tijdens rust. Een van de belangrijkste bevindingen is dat de gemeten hersengolven een zogenaamde vaste-punten dynamica bezitten. Dit betekent dat de hersengolven gezien kunnen worden als een (passief) resonantieverschijnsel, een bevinding waarvoor ook fysiologische aanwijzingen bestaan.

Hersencellen communiceren met elkaar via zeer kleine elektrische stromen. De magnetische velden die door heel veel stroompjes tegelijk worden opgewekt kunnen buiten de schedel worden gemeten in de vorm van hersengolven. Hiervoor wordt zeer gevoelige meetapparatuur gebruikt, genaamd magnetoencephalography (MEG).

Met behulp van een statistische analyse van de gemeten hersengolven onderzoekt men wat er in de hersenen gebeurt van gezonde mensen tijdens cognitieve processen en wat er mis is bij mensen met neurologische aandoeningen als epilepsie en dementie. De analyse bestaat in de meeste gevallen uit het berekenen van een getal (een zogenaamde index) dat een bepaald kenmerk van de hersengolven kwantificeert. Voorbeelden van indices zijn de amplitude en de dominante frequentie van de hersengolven.

Hoewel deze aanpak zeer vruchtbaar is, geeft zij geen volledige beschrijving van de dynamica (d.w.z. het temporele gedrag) van hersengolven. Zo'n beschrijving biedt niet alleen conceptuele voordelen, ze stelt ons ook in staat om indices te construeren die tot nu toe onbekende kenmerken van de gemeten hersengolven kwantificeren.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam