Gemeente Echt-Susteren


Onderhoudspad langs Vloedgraaf nu legaal toegankelijk

Tussen 11 en 15 april start het waterschap Roer en Overmaas met het vervangen van de slagbomen die nu de toegang tot de onderhoudspaden langs de beek voor verkeer afsluiten. Aan de zuidwestzijde van de beek worden deze vervangen door poorten met een vrije doorgang voor wandelaars. Aan de noordoostzijde van de watergang komen poorten die de toegang volledig afsluiten. Er is bewust gekozen om één zijde van de beek open te stellen voor wandelaars en de andere zijde af te sluiten om zo de flora en fauna langs de beek meer ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Zo kunnen vogels bijvoorbeeld ongestoord nestelen en broeden. De gemeente Echt-Susteren zal langs de Susterderweg met dassengaas aansluiten op deze nieuwe poorten om ook voor deze soort een veiliger milieu te creëren.

Â

Vrij baan voor de das

De gemeente Echt-Susteren gaat volgend jaar onder andere de Susterderweg van Susteren naar Nieuwstadt herinrichten. De planvorming voor dit project is inmiddels in volle gang.

Â

Onderdeel van deze herinrichting is de aanleg van een vrij liggend fietspad aan één zijde van de weg. Bij het bepalen van het tracé van het fietspad zijn we er achter gekomen dat in het gebied een dassenfamilie woont. Betreurenswaardig is dat er afgelopen maanden enkele verkeersslachtoffers zijn gevallen onder de dassen. Om het risico op meer slachtoffers te beperken heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs besloten om vooruitlopend op de herinrichting van de Susterderweg maatregelen te treffen.

Samen met vereniging das en boom is bepaald hoe deze maatregelen vorm gegeven kunnen worden. Er is gekozen voor het aanleggen van een dassentunnel onder de Susterderweg en het aanbrengen van rasters om de dieren naar deze onderdoorgang te geleiden.

Â

Waterschap Roer en Overmaas zorgt voor het sluitend maken van het raster bij de Vloedgraaf. Dassen kunnen dan ook gebruik maken van deze bestaande passage.

Een en ander past goed in de plannen van het waterschap om één zijde van de Vloedgraaf te onttrekken aan het recreatieve medegebruik. Ook het beheer van deze kant van de Vloedgraaf zal versoberd worden waardoor er meer groen kan ontstaan. Dieren en planten profiteren uiteraard mee van deze maatregel. Recreanten worden niet geweerd, de andere zijde van de Vloedgraaf blijft ongewijzigd toegankelijk voor wandelaars.

Â

De voorzieningen voor de das zullen spoedig gerealiseerd worden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind april klaar.

Â