Vrije Universiteit Amsterdam

Het vrouwenstandpunt van de SGP


* Startdatum: 11-04-2011


* Tijd: 20.00-22.00 uur


* Locatie: zaal 4A-05, Hoofdgebouw


* Titel: Het vrouwenstandpunt van de SGP: ontoelaatbare inbreuk op de rechtsorde, tolereren of veranderen van binnenuit?


* Contactgegevens
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Irena Rosenthal (i.rosenthal@vu.nl) of Luigi Corrias (l.d.a.corrias@vu.nl)


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Congres / Symposium

De Staatkundige Gereformeerde Partij (SGP) is al sinds haar oprichting in 1918 op bijbelse gronden tegen het passief kiesrecht voor vrouwen. Het proefprocessenfonds Clara Wichmann - dat zich hard maakt voor vrouwenrechten - heeft de SGP vanwege dit vrouwenstandpunt regelmatig voor de rechter gedaagd. Vorig jaar boekte het fonds een belangrijke overwinning: de Hoge Raad bepaalde dat de staat maatregelen moet treffen tegen het vrouwenstandpunt van de SGP.

De SGP-zaak heeft in het publieke debat tot veel beroering geleid. Critici van de uitspraak vinden dat staatsinmenging in de SGP veel te ver gaat. Een liberale samenleving die minderheden respecteert, dient partijen die zich organiseren volgens een orthodox-religieuze moraal te tolereren. Voorstanders van de uitspraak wijzen echter op de onverenigbaarheid van de standpunten van de SGP met het VN Vrouwenverdrag en de grondslagen van de liberale rechtsstaat. De SGP is inmiddels in beroep gegaan tegen de uitspraak bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Naar aanleiding van de SGP-zaak organiseerde de vakgroep rechtstheorie zeven weken lang een rechtsfilosofisch keuzevak. Ter afsluiting hiervan vindt op maandag 11 april een openbare discussie plaats tussen voor- en tegenstanders van de uitspraak van de Hoge Raad. Na een kort debat tussen de leden van het panel zal ook het publiek zich in de discussie kunnen mengen.

Deelnemers:
Mr. Kees van der Staaij
(Voorzitter Tweede Kamer Fractie SGP)

Prof. mr. Tom Barkhuysen
(Advocaat Clara Wichmann proefprocessenfonds in de SGP-zaak, Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht, Universiteit Leiden)

Prof. mr. Wouter Veraart
(Hoogleraar Rechtstheorie, Faculteit Rechtsgeleerdheid, Vrije Universiteit Amsterdam)

Mr. drs. Irena Rosenthal, voorzitter
(Universitair Docent Rechtstheorie, Faculteit Rechtsgeleerdheid, Vrije Universiteit Amsterdam)

Toegang: gratis

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam