Gemeente Zwolle

Zwolse erepenning voor Piet Backers

Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben aan de heer Piet Backers de Erepenning toegekend, als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad.

Burgemeester Henk Jan Meijer reikte deze gemeentelijke onderscheiding zaterdag 9 april uit tijdens het concert van The Second Voices in De Hoeksteen in Zwolle. Met het afscheid als muzikaal leider van dit koor werd ook de beëindiging van de 60-jarige muzikale carrière van Piet Backers gemarkeerd.

Musicus

Piet Backers is een musicus in hart en nieren, veelzijdig en getalenteerd. Hij is in alle opzichten een man van harmonie die mensen bindt, inspireert en naar een hoger niveau tilt.

Zijn landelijk erkende talent heeft hij tevens in dienst gesteld van de stad, waardoor velen in Zwolle van mooie muziek hebben kunnen genieten. Zijn grote sociaal-maatschappelijke betrokkenheid kenmerkt ook zijn inzet op andere terreinen van de Zwolse samenleving.

Erepenninghouder

Piet Backers mag zich erepenninghouder van Zwolle noemen. In totaal hebben dan 22 mensen de erepenning in bezit. De gemeente Zwolle maakt onderscheid in de zilveren penning verbonden aan het erepenninghouderschap en de gouden penning die is verbonden aan het ereburgerschap.

Oud-burgemeester Job Drijber is de enige nog in leven zijnde ereburger van Zwolle, sinds het overlijden van ereburger en eerste bevrijder van Zwolle Leo Major.