Nieuw-Vlaamse Alliantie




Een derde minder Brusselse en Waalse kandidaten voor Vlaamse sociale woning na invoering taalbereidheidsvoorwaarde

klok 10 april 2011

Het aantal Brusselaars en Walen dat in Vlaanderen kandideert voor een sociale woning neemt af. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) hierover opvroeg bij Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a).

In 2007 stonden in totaal 94.247 gezinnen voor een sociale woning op de wachtlijst van een Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappij. Daarvan waren 900 afkomstig uit Brussel en 288 uit Wallonië, goed voor ongeveer
1,2 procent van de aanvragen. In 2009 was het aantal kandidaat-huurders gestegen tot 100.665, maar waren er slechts 662 en 165 kandidaten uit Brussel en Wallonië. Op twee jaar tijd betekende dat afname van bijna een derde. De overgrote meerderheid kandideerde in Vlaams-Brabant. Bij een aantal maatschappijen waren de kandidaten uit andere gewesten goed voor 10 tot 15 procent van alle aanvragers.

Voor die daling zijn er een aantal mogelijke verklaringen. Het verstrengde taalbeleid voor nieuwkomers in de Vlaamse Rand is de belangrijkste. Sinds 2008 verplicht de Vlaamse Wooncode Nederlandsonkundige kandidaten voor een sociale woning in Vlaanderen een bewijs van taalbereidheid af te leveren. Het is wellicht geen toeval dat de spectaculairste daling te noteren viel in Halle-Vilvoorde: Brusselaars en Walen maakten daar in 2007 nog 10 procent van alle kandidaten uit, in 2009 was dat maar 7,7 procent.

Volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx waarschuwt dat de dalende trend snel zou kunnen omslaan. Minister Van den Bossche plant immers een systeem van huursubsidies: wie in Vlaanderen zonder succes kandideerde voor een sociale woning zou dan automatisch een subsidie krijgen om zelf te gaan huren. In Brussel en Wallonië bestaat een dergelijke regeling niet. Voor Brusselaars en Walen wordt het aantrekkelijk om te kandideren op Vlaamse wachtlijsten, als dat sowieso een beloning oplevert.

Marc Hendrickx meent dat iedereen die zich in Vlaanderen wil integreren hier welkom is. Hij wijst er wel op dat het Vlaamse sociaal woonbeleid niet dient om armoede van de andere gewesten aan te zuigen. Het Vlaams parlementslid van de N-VA hoopt dat de minister bij de invoering van het geplande huursubsidiesysteem zal rekening houden met dat risico.

Marc Hendrickx is Vlaams parlementslid van de N-VA. Hij zetelt in de Commissie voor Woonbeleid, Stedenbeleid en Energie van het Vlaams Parlement. Bijlage: application/pdf icon Vraag_en_antwoordVandenbossche_Brusselse_en_Waalse_kandidaten.pdf application/vnd.ms-excel icon Berekende_bijlage_externekandidaat_huurders_2007_en_2009.xls

Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement - E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be