Fotopanorama Apeldoorn en Breda op postzegelvel

Persbericht van TNT Post

DEN HAAG, 11 APRIL 2011 - Apeldoorn en Breda hebben sinds vandaag elk een eigen postzegelvel in de serie Mooi Nederland 2011 van TNT Post. De postzegelvellen tonen panoramisch geschakeerde foto's die de mooiste gebouwen van deze twee steden weergeven. De postzegels zelf zijn opgebouwd uit drie steeds groter wordende cirkels met daarin een landkaart, woontoren en een luchtfoto.

In deze zevende serie Mooi Nederland komen in 2011 opnieuw vijf steden aan bod, eerder al Eindhoven en Almere, nu Apeldoorn en Breda en later in het jaar gevolgd door Enschede en een verzamelvel.

Apeldoorn
Het postzegelvel Mooi Nederland Apeldoorn bestaat uit een fotopanorama met stadsgezichten van Apeldoorn, de grootste gemeente op de Veluwe. Elk vel bevat vijf identieke postzegels met de waardeaanduiding 1. Het beeld op iedere postzegel is opgebouwd uit drie steeds groter wordende cirkels, met daarin respectievelijk een landkaart, woontorens en een luchtfoto. Over elke postzegel heen is een lijntekening geprojecteerd van de gevels van Paleis Het Loo.

Breda
Het postzegelvel Mooi Nederland Breda bestaat uit een fotopanorama met stadsgezichten van Breda, een van de grootste gemeenten van Nederland. Elk vel bevat vijf identieke postzegels met de waardeaanduiding 1. Het beeld op iedere postzegel is opgebouwd uit drie steeds groter wordende cirkels, met daarin respectievelijk een landkaart, de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk en een luchtfoto van de stad. Over elke postzegel heen is een lijntekening geprojecteerd van het beeldbepalende Chassé Theater.

Over de ontwerper en de postzegels
De serie Mooi Nederland 2011 is van de hand van grafisch vormgever Huug Schipper van Studio Tint.
In het postzegelvel over Breda vraagt hij aandacht voor de kenmerkende eigenschappen van deze gemeente: de groene randen, het intieme centrum en de opvallende architectuur.

In het postzegelvel is veel plek ingeruimd voor de opmerkelijke stedenbouwkundige opzet van het Chassé Park, een ruimtelijke oase midden in de stad, aangelegd op basis van een stedenbouwkundige visie van architect Rem Koolhaas. Traditionele gebouwen komen ook aan bod, zoals de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Huug Schipper: "Alle foto's heb ik zelf gemaakt, behalve de luchtopnames. Ik wilde met veel zon en blauwe luchten een positieve sfeer uitstralen en laten zien waardoor Breda zich zo onderscheidt: een bruisende, warmbloedige stad. Ik ben onder de indruk van het Chassé Park, het voormalige kazerneterrein. Dat heeft een ongelooflijke impact: weids, rijk, licht en lucht en veel ruimte midden in zo'n klassiek-Brabants stadcentrum. Dat alles heb ik geprobeerd in het postzegelvel te laten terugkomen.

In het postzegelvel over Apeldoorn vraagt hij aandacht voor de kenmerkende eigenschappen van deze gemeente: het groene karakter, de rust en de weidsheid.

"Het is natuurlijk een hele eer wanneer zo'n opdracht je wordt gegund", aldus grafisch vormgever Huug Schipper. "Een van de mooiste die ik ooit heb gekregen. Voor een vormgever is een postzegel toch wel het summum van wat grafisch mogelijk is. Het basisidee voor het postzegelvel was al snel geboren: de 'groeten uit'-kaart. Je kent ze wel: de bekende kaarten met een verzameling beelden waar een stad trots op is. Was het idee snel geboren, de uitwerking nam wel meer tijd in beslag. Dat begon al met de foto's."

Huug Schipper gaat verder: "Apeldoorn onderscheidt zich van andere steden door de vele parken, bomen én - heel verrassend voor mij - de grote en zorgvuldige aandacht voor beeldende kunst in de openbare ruimte.

Een van de bijzondere kenmerken van Apeldoorn is natuurlijk de aanwezigheid van Het Loo. Het is een Koninklijke stad met een breed gedragen schoonheid. Ik heb de rust, kalmte en weidsheid van de stad in de postzegels laten terugkomen. Het is ook een echte woonstad, vandaar mijn keuze om op de postzegels zelf de flats aan de kanaaloevers, Plantsoen Welgelegen, te laten terugkomen, waar men in de stad woont en toch buiten."

Huug Schipper wil liever bescheiden blijven, maar toch is hij tevreden over het resultaat van het postzegelvellen Breda en Apeldoorn. "Ik kan er met genoegen naar kijken. Dat geldt ook voor de gelaagdheid. Op het eerste gezicht zijn het drie panorama's van de stad. Tot je verder kijkt en ziet dat elk uitzicht weer is opgebouwd uit kleinere foto's die steeds ten opzichte van elkaar verschoven zijn, zoals ook een stad meer is dan een optelsom van alle mensen en gebouwen die je er kunt aantreffen."

De oplage is 85.000 postzegelvelletjes Apeldoorn en 85.000 postzegelvelletjes Breda. De postzegels zijn vanaf 11 april 2011, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, online via www.collectclub.nl en bij de reguliere verkooppunten in de betreffende steden. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

Over TNT Post
TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan ruim 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf distribueert daarnaast post in een aantal Europese landen. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in 2010 bedroeg 4.268 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.




Razende Robot Reporter