Haagse Hogeschool


OU en vier hogescholen starten landelijke opleiding hbo-informatica

De Open Universiteit en vier hogescholen starten een nieuwe hbo-bachelor informatica in Nederland. Door de combinatie van afstandsonderwijs, zelfstudie en tweewekelijkse bijeenkomsten in de hogescholen wordt het voor mensen met een baan aantrekkelijker om deze studie te combineren met hun werk. Onder de noemer Netwerk Open Hogeschool-Informatica (NOH-i) biedt de Open Universiteit samen met Fontys Hogescholen, Hanzehogeschool Groningen, De Haagse Hogeschool en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen deze nieuwe opleiding aan vanaf 1 september 2011.

Er worden geen vooropleidingseisen gesteld, werkervaring kan leiden tot vrijstelling voor een deel van het curriculum. De inschrijving, de certificering en diplomering vindt plaats bij de OU, maar het onderwijs wordt samen met de vier hogescholen ontwikkeld en aangeboden. De nieuwe bachelor hbo-informatica richt zich op ambitieuze IT-ers die functioneren op mbo-niveau en op hboâers die nog geen gerichte informatica-opleiding gevolgd hebben. Zij kunnen werkzaam zijn als systeem-, applicatie- of netwerkbeheerder, IT-supportmedewerker of
-helpdeskmedewerker.

Tekort aan ITâers

Volgens de arbeidsmarktprognoses zal er een groot tekort ontstaan aan informatici. De schatting is dat er nu al een tekort is van zoân 2.000 hoger opgeleiden in de informatica per jaar en dit aantal loopt de komende jaren op tot meer dan 7.000. Aan die vraag kan nu niet voldaan worden door alle bestaande opleidingen. Via de Netwerk Open Hogeschool is ook leren op de werkplek mogelijk waardoor het voor IT-medewerkers aantrekkelijker wordt een hbo-studie te volgen.

Opzet opleiding

De bachelor hbo-informatica duurt formeel vier jaar en bestaat uit vijf themasemesters die apart gevolgd kunnen worden, twee stagesemesters en een afstudeersemester. De studie kan dus onderbroken worden en later weer opgepakt. Na een gemeenschappelijke eerste fase kan gekozen worden voor de specialisaties IT Service management of Software Engineering. Werkervaring en een baan kunnen vrijstellingen voor onder meer de stagesemesters opleveren, wat de duur van de opleiding een jaar verkort.

Het onderwijs is een combinatie van afstandsleren via internet, zelfstudie en klassikaal leren, het zogenoemde blended learning. Naast tweewekelijkse avondbijeenkomsten in de hogescholen krijgen studenten online onderwijs via een âvirtual classroomâ en een elektronische leeromgeving. Studenten volgen in een vaste groep een themasemester, de docenten haken daarbij zoveel mogelijk in op de praktijkervaring van studenten. De theorie wordt afgewisseld met opdrachten en cases die ontleend zullen worden aan de praktijk. Meer informatie over deze nieuwe bachelor hbo-informatica staat op www.noh-i.nl.