Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding de heer J. Post

Eindhovenaar Jan Post (66) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester Carolien Gehrels** van Amsterdam reikt namens onze burgemeester Rob van Gijzel de onderscheiding uit. De uitreiking vindt in Amsterdam plaats tijdens de viering van het eerste lustrum van TEAMstages*.

De heer Post heeft vanaf het moment dat hij ging werken (1973) verschillende functies binnen Philips vervuld, nationaal en internationaal. Zijn laatste functie was voorzitter van de Hoofddirectie Philips Electronics Nederland. In 1999 nam hij een sabbatical year voor een studie kunstgeschiedenis en inwerking in diverse commissariaten en bestuursfuncties. Na dat jaar werd hij algemeen directeur van de Vereniging Het Nederlandse Rode Kruis, een functie die hij tot 2005 vervulde. Na een jaartje als associé aan de Boer & Croon verbonden te zijn geweest was hij in de periode 2006-2008 voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam.

Decorandus heeft bij zijn overstap van Philips naar het Rode Kruis een bewuste keuze gemaakt om zich voor het maatschappelijk belang in te gaan zetten. Dat komt ook tot uitdrukking in vele nevenfuncties (bezoldigd en onbezoldigd). In Eindhoven was/is decorandus verbonden aan o.a.: Parktheater Eindhoven (voorzitter Raad van Commissarissen) en Muziekkorps St. Cecilia (13 jaar beschermheer).

De heer Post beschikt over bijzondere kwaliteiten: enthousiasme, bindende kracht, overtuigingskracht, natuurlijk leiderschap, maar ook humor.

Het is lovenswaardig dat hij deze kwaliteiten en zijn werkervaringen na zijn pensionering belangeloos heeft ingezet/inzet voor het maatschappelijk belang. Hij zet zich vol overgave in voor het stimuleren van zelfredzaamheid, talentontwikkeling en diversiteit van (jonge) mensen. Met bijzondere aandacht voor kunst en cultuur en voor de vele maatschappelijke organisaties die aan deze doelen actief bijdragen. Zij konden en kunnen nog steeds rekenen op de toewijding en het sociaal ondernemerschap van de heer Post.


* TEAMstages is onderdeel van de Stichting Innovatieve Stages Amsterdam. De stichting is in 2006 opgezet door het ROC van Amsterdam en Joop van den Ende. Het hoofddoel van TEAMstages is om meer jonge mensen de kans te geven in bedrijfssituaties te ervaren wat hun ambities en talenten zijn en hoe ze daarin kunnen groeien. Jan Post is sinds de oprichting voorzitter van de stichting.


** de portefeuille van wethouder mevrouw Gehrels omvat: Economische Zaken, Kunst, Cultuur, Lokale Media, Monumenten, Bedrijfsvoering en Inkoop, Bedrijven, Deelnemingen en Water