Politie Flevoland

05042011 Politieoffensief tegen woninginbraken Almere wordt opgevoerd

Preventie, heterdaad & daderregie pijlers van daadkrachtige aanpak

Almere, 05-04-2011 o Politie Flevoland district Zuid heeft de strijd tegen woninginbrekers in Almere sterk geïntensiveerd. Sinds de instelling van het speciale Woninginbrakenteam (begin maart) zijn er 14 aanhoudingen gedaan. En dit is nog maar het begin, aldus verantwoordelijk politiechef Frank Stoeckart. We hebben alles gemobiliseerd met één doel: een forse daling van het aantal woninginbraken in Almere en verhoging van de pakkans. De woninginbraken in Almere hebben nu topprioriteit. Burgers uit Almere zijn alert en bellen vaker de politie bij verdachte omstandigheden. Zij zijn belangrijke partners van ons en ik roep ze op om nog meer extra ogen en oren van de politie te zijn.Ik roep iedereen op: Bel bij verdenking van woninginbraak 112 en help ons nog meer boeven te pakken.

Door heel Almere zijn de woninginbraken gestegen. In februari 2010 waren er 65 woninginbraken, dezelfde periode een jaar later stopte de teller op 230.

Almere sluit daarin overigens aan bij het landelijke beeld van een opgaande lijn.

Stoeckart: Almere gaat ook wat dit betreft steeds meer lijken op andere steden van vergelijkbare omvang. Ook wij kampen met een stijgend inbrakencijfer. Daar nemen we echter geen genoegen mee, een woninginbraak tast direct het veiligheidsgevoel van de mensen aan. De aanval is dus geopend!

Een duidelijke aanwijsbare oorzaak van deze stijging ontbreekt vooralsnog. Een verklaring zou deels kunnen liggen in de toestroom van actieve dadergroepen uit de voormalige Oostbloklanden. Met het opheffen van de binnengrenzen is er vrij verkeer van personen, waaronder mogelijk personen met criminele bedoelingen. Daarnaast signaleert de politie kleine actieve lokale dadergroepen, die onderling contact met elkaar hebben. Deze groepjes werken in sterk wisselende samenstelling. Een eerste analyse leert dat gemiddelde leeftijd van deze jeugdige daders rond de 15 tot 17 jaar ligt.

Alle registers worden opgetrokken om woninginbraken tegen te gaan en inbrekers op te pakken. Het inbrakenoffensief bestaat uit de volgende onderdelen:


* Aan de voorkant knoopt het speciale Squad Woninginbraken doorlopend alle informatie afkomstig van de wijkagenten, noodhulp, forensische opsporing, politie-informatiecoördinatoren en recherche aan elkaar.
* Dankzij deze gerichte informatie worden daders geïdentificeerd en aanhoudingen voorbereid

* De aanhoudingen worden gedaan door een daadkrachtig samengesteld rechercheteam bestaand uit 12 rechercheurs in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie

* Vervolgens is de volgende stap de daderregie op woninginbrekers: eenmaal opgepakte en berechte inbrekers voelen na de uitzitting van hun straf nog de hete adem van de politie in hun nek. Door middel van daderregie blijven agenten na hun straf de doelgroep maandelijks bezoeken. Het doel is tweeledig, enerzijds ontmoediging en anderzijds informatievergaring.

* Een integraal pakket aan maatregelen met als voornaamste de subsidieregeling van de gemeente Almere