Gemeente Twenterand


College Twenterand stelt uitvoeringsprogramma handhaving vast

`Duidelijke keuzes in wat we doen'
Burgemeester en wethouders van Twenterand hebben het uitvoeringsprogramma handhaving 2011 vastgesteld. Met het uitvoeringsprogramma 2011 wordt `handen en voeten' gegeven aan het nieuwe Wabotoezicht.

Het levert een bijdrage aan leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid in de gemeente Twenterand. Met het uitvoeringsprogramma handhaving wordt aangesloten bij het coalitieakkoord 2010- 2014 `Realistisch Twenterand' en het Gebiedsgericht Milieubeleid Twenterand 2011-2015 `Voor een duurzame toekomst.'

Het handhavingsprogramma 2011 geeft inzicht in de prioriteiten en de uitvoering van de verschillende taken op het gebied van handhaving voor het jaar 2011. "In een tijd waarin we over minder financiële middelen beschikken en minder mankracht is het zaak om keuzes te maken in de werkzaamheden die we uit kunnen voeren. De nadruk in het uitvoeringsprogramma ligt daarom op veiligheid. Op het gebied van minder complexe trajecten zoals de APV wordt beperkt toezicht gehouden. Dat betekent niet dat mensen zich niet aan de wet moeten houden. Sterker nog, de verantwoordelijkheid ligt bij de inwoners van Twenterand, daar waar de verantwoordelijkheid hoort", aldus wethouder Koster.

Het handhavingsprogramma is een vertaling van ambities naar beschikbare mankracht en financiële middelen. Afstemmen en samenwerken tussen de verschillende disciplines (vergunningverlening, brandweer, politie etc.) is van groot belang. Vooral bij meervoudige vergunningen is dit belangrijk. Er wordt ingezet op preventief handhaven, voorkomen is immers beter dan genezen. Om dat te kunnen doen wordt handhaving vaker betrokken bij de start van een vergunningaanvraag. Bij de start van een vergunningaanvraag kan worden voorkomen dat handhaving op moet treden omdat later in het proces onduidelijkheden of strijdigheden ontstaan. In het geval van goedwillend gedrag wordt met voorlichting en informatie gewerkt. Eind 2011 wordt het uitvoeringsprogramma voor 2012 gemaakt. Dan kan het zijn dat het college de prioritering verschuift naar andere zaken.

Het doel van het handhavingsbeleid is verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid van de Twenterandse samenleving. "Kernpunt is dat de gemeente transparant is, zodat de inwoners en bedrijven weten waar zij aan toe zijn. Zij hebben recht op handhaving. Op basis van klachten wordt natuurlijk altijd gehandhaafd", aldus wethouder Koster.