Provincie Overijssel

Jeugdzorgheld geeft geld aan jongeren

11 april 2011

Het geldbedrag dat Freek en Jenny Gelderman vorig jaar wonnen met hun verkiezing tot Held van de Jeugdzorg 2010 wordt besteed aan de opvang van meerderjarige jongeren die begeleid wonen in Hardenberg.

Het geld komt ten goede aan het begeleidwonenproject van de familie Van Veldhuisen uit Bergentheim. De familie huurt sinds 2009 enkele appartementen in Hardenberg om jongeren die te oud zijn voor jeugdzorg, toch te kunnen begeleiden. Het bedrag van 2.500 euro wordt gebruikt om de eerste, meest basale meubels te kopen voor de jongeren, die soms zonder enig bezit moeten worden gehuisvest.

Behoefte aan begeleiding

De familie Van Veldhuisen vangt als pleeggezin al bijna twintig jaar kinderen op, die voor korte of langere tijd niet thuis kunnen wonen. Deze kinderen worden via de Overijsselse instellingen voor jeugd- en gezinshulp geplaatst. Als de kinderen achttien worden, komen ze niet langer in aanmerking voor jeugdzorg. Vaak blijkt dat de behoefte aan begeleiding dan wel blijft.

Basale meubels

De familie Van Veldhuisen biedt in haar eigen woning in Bergentheim plaats aan enkele 18-plussers. Sinds 2009 zijn zij op eigen initiatief een project gestart in Hardenberg, waar vier jongeren tegelijk begeleid kunnen wonen. Vaak ervaart de familie dat de jongeren helemaal niets bezitten. Om ze toch een start te geven investeert de familie in basale meubels als een bed, een kast en een tafel en stoel.

Pleeggezin helpt pleeggezin

De bestemming van het geldbedrag is bepaald door de familie Gelderman uit Witharen, die de titel Held van de Jeugdzorg 2010 ontvingen. Ook zij zijn al meer dan tien jaar een pleeggezin. En ook zij ervaren dat de hulpverlening vrij abrupt stopt als de jongeren achttien worden. De familie Gelderman wilde het geldbedrag dat zij met haar uitverkiezing won dan ook graag besteden aan een doel dat 18-plussers helpt.

Week van de Jeugdzorg

De verkiezing van de Held van de Jeugdzorg was eind vorig jaar een onderdeel van de Week van de Jeugdzorg. Tijdens deze week willen de provincie Overijssel en de verschillende instellingen op een positieve manier aandacht besteden aan de jeugdzorg. Vele werknemers zetten zich in om kinderen en gezinnen die even een moeilijke periode kennen te helpen.