Trots op Nederland

Nieuws

11 apr 2011 | Trots Maastricht: voorstel wijziging vergaderstelsel

Fractieleider Esmiralda Thieme van Trots op Nederland Maastricht zal een verzoek indienen om te komen tot een wijziging van het vergaderstelsel en het invoeren van spreektijden.

Over het Maastrichtse vergaderstelsel bestaat al langer onvrede. De lokale politici zijn zich er terdege van bewust dat veel vergaderingen voor de meeste burgers weinig uitnodigend zijn. Daarnaast zijn de lange avonden die aan de vergaderingen worden besteed een bron van ergernis. Ook herhalen raadsleden in de raadsvergadering hetgeen eerder in de commissievergadering is besproken. De dualisering zou moeten leiden tot effectiever en efficiënter vergaderen. De werkelijkheid is anders.

Het voorstel van Trots op Nederland omhelst het afschaffen van de vele commissievergaderingen om hiervoor in de plaats beeldvormende, oordeelsvormende en besluitvormende vergaderingen te laten plaatsvinden voor raadsleden. Ook wil Trots op Nederland vaste spreektijden invoeren voor bijdrages tijdens de raadsvergaderingen.

Voornoemd vergaderstelsel wordt al in vele gemeenten gebruikt en blijkt succesvol te zijn.

Een succesvolle invulling van het nieuwe vergaderstelsel zal samenhangen met het bereiken van overeenstemming tussen de verschillende fracties.