Gemeente Wassenaar

Op de fiets Via 44!

Dagelijks reizen veel mensen tussen Den Haag en Leiden. Dat leidt regelmatig tot files en overvolle treincoupés. Fietsen is een gezond en sportief alternatief voor reizen met de auto of het openbaar vervoer. Daarom verbetert de provincie Zuid-Holland twee bestaande fietsroutes tussen Leiden en Den Haag tot veilige en comfortabele snelfietsroutes, de Velostrada en de Via 44. Binnenkort start de provincie met de werkzaamheden aan de Via 44. De Via 44 loopt parallel aan de N44 van Den Haag (Leidsestraatweg) via Wassenaar naar Leiden (Ommedijkseweg) en is ongeveer 11 kilometer lang.

Het traject van de Via 44 is voor de werkzaamheden in verschillende delen geknipt (zie kaart). De werkzaamheden aan enkele kortere deeltrajecten in het centrale deel van Wassenaar worden uitgevoerd onder regie van de gemeente Wassenaar. Een paar delen hiervan zijn al klaar en de andere delen zullen dit jaar nog volgen.

Tussen Den Haag en het centrum van Wassenaar en tussen Leiden en het centrum van Wassenaar voert de provincie Zuid-Holland de regie. Er wordt gewerkt in deeltrajecten die op elkaar worden afgestemd om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor omwonenden en weggebruikers. De uitvoering hiervan start naar verwachting in juni. In mei is de planning bekend, daarna wordt uiteraard uitvoerig met omwonenden gecommuniceerd over de planning, werkzaamheden en omleidingen.

Omgevingsvergunning

Voor traject binnen Wassenaar is een omgevingsvergunning nodig van de gemeente Wassenaar. De omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu en is geregeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). De provincie heeft deze vergunning aangevraagd en de gemeente is van plan deze te verlenen. Het zogenaamde ontwerpbesluit van de gemeente waarin dit staat ligt van 5 april tot 17 mei ter inzage.

Comfortabel op de fiets naar werk of school

Snelfietsroutes zijn veilige en comfortabele fietspaden. Ze bevatten geen of weinig onnodige bochten, zijn geasfalteerd en goed verlicht en hebben een duidelijke bewegwijzering. Fietsers op deze fietsroutes krijgen zoveel mogelijk voorrang. Deze fietsroutes zijn ideaal voor woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer. Snelfietsroutes hebben dus meer betekenis in reistijd en comfort dan wel op snelheid.

Eerder startte de provincie al met de Velostrada, de fietsroutes parallel aan het spoor tussen Den Haag en Leiden via Voorschoten en Leidschendam. De Velostrada is naar verwachting in mei 2011 klaar.

Samenwerking

De provincie werkt voor snelfietsroutes nauw samen met het Stadsgewest Haaglanden en de eigenaren van delen van de routes (Rijkswaterstaat en de gemeenten Den Haag, Wassenaar, Katwijk, Leiden, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg). Het geld voor de realisatie van de twee snelfietsroutes wordt beschikbaar gesteld door de provincie Zuid-Holland, het Stadsgewest Haaglanden en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Meer informatie

Op www.zuid-holland.nl/via44 is de meest actuele informatie te vinden over het project. Geïnteresseerden kunnen zich hier ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Vragen over de werkzaamheden? Neem contact op via snelfietsroutesdenhaagleiden@pzh.nl

* 11 april 2011