Mitros


Hart van Ondiep op naar de toekomst
11 april 2011
(Persberichten)

De Bomenbuurt, een geliefde buurt met eengezinswoningen in het midden van Ondiep, krijgt een nieuwe toekomst. De circa 350 huurwoningen van Mitros worden van binnen en van buiten grondig gerenoveerd. De renovatie start dit najaar en duurt ongeveer vier jaar.

Bewoners akkoord
Het renovatievoorstel is in januari voorgelegd aan alle bewoners. Alle bewoners zijn in februari en maart bezocht door interviewers van onderzoeksbureau Labyrinth. Aan de bewoners zijn vragen gesteld die meer inzicht bieden in hun wensen, mogelijkheden en eventuele problemen als gevolg van de renovatie. Ook is aan de bewoners gevraagd of zij instemmen met de renovatie. Het resultaat is dat een ruime meerderheid (74%) van de bewoners voor heeft gestemd.

Samen met bewoners
Mitros heeft in overleg met een actieve werkgroep van bewoners het renovatievoorstel gemaakt. Alle aspecten van de renovatie zijn met de werkgroep besproken, zoals de maatregelen, de vergoedingen en de huurverhoging. Ook heeft de bewonerswerkgroep geadviseerd bij de selectie van het onderzoeksbureau dat het bewonersonderzoek en de draagvlakmeting heeft afgenomen en bij de selectie van de aannemer (VIOS).

Meer comfort
De renovatie is een combinatie van een reguliere onderhoudsbeurt en het aanbrengen van verbeteringen, zoals HR++-glas en dakisolatie. De woningen worden hierdoor veel comfortabeler.. Het onderhoud komt volledig voor rekening van Mitros. Voor de verbeteringen wordt een huurverhoging in rekening gebracht. Die huurverhoging wordt voor een deel gecompenseerd door een lagere energienota, omdat de woningen energiezuiniger worden.

Begeleiding
De renovatie van de Bomenbuurt is een ingrijpend project, aangezien de bewoners tijdens de renovatie thuis blijven wonen. Mitros zorgt echter voor een intensieve begeleiding van de bewoners en biedt meerdere voorzieningen aan, zoals een kant-en-klaar ingerichte wisselwoning.

Start in het najaar
De renovatie gaat nu ook snel van start. In april krijgen de bewoners van de woningen die als eerste aan de beurt zijn, een bezoek van de aannemer. Tijdens dat bezoek wordt bekeken wat er precies in elke woning moet gebeuren. Voor de bewoners is dit ook het moment om nog hun specifieke wensen kenbaar te maken. In het najaar start de renovatie.

Vernieuwing van Ondiep
Mitros is bezig met een grootschalige vernieuwing van haar woningbezit in Ondiep. Er worden woningen gerenoveerd, gesloopt, nieuw gebouwd en verkocht. De renovatie van de Bomenbuurt maakt hier deel van uit. Andere projecten die op dit moment lopen zijn: sloop en nieuwbouw aan weerszijden van de Laan van Chartroise en rond de Abrikoosstraat, en de bouw van een voorzieningengebouw op het Thorbeckepark.