D66

maandag 11 april 2011

D66 en CDA: gelijke rechten voor alle werknemers

Niet alle werknemers in Nederland hebben dezelfde rechten. Dit willen D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum veranderen. Vandaag bieden ze een initiatiefwet aan voor behandeling in de Tweede Kamer, die de arbeidsrechten van werknemers en ambtenaren gelijk trekt. "Een secretaresse bij een ministerie en een secretaresse bij een bank moeten dezelfde rechten hebben. Helaas is het nog niet zo. Hoog tijd om dit te veranderen,' aldus Koser Kaya. De Kamer buigt zich vanaf vandaag over het D66-CDA voorstel voor gelijke werknemersrechten. Van Hijum merkt op dat de publieke sector zijn werkgeversrol ook serieuzer moet gaan nemen. "We willen een kwalitatief goede overheid. Daar hoort een professionele arbeidsrelatie bij. In de nieuwe wet is er meer ruimte voor maatwerk, maar ook voor de bonden."

Rechtspositie

De speciale rechtspositie van ambtenaren stamt uit 1929. De gedachte achter was dat aan het beroep van ambtenaar bijzondere eisen gesteld werden omtrent dienstbaarheid, inzetbaarheid en integriteit. In de loop van de afgelopen decennia is de arbeidspositie van ambtenaren steeds meer genormaliseerd. Zo mogen veel ambtenaren nu bijvoorbeeld staken, worden er CAO's afgesloten en is de sociale zekerheid verbeterd. De laatste stap, het normaliseren van de rechtspositie, is nog niet genomen. Deze wet voorziet daarin.

Hervormen

Het wetsvoorstel is het sluitstuk van een omvangrijk juridisch proces om de overheid te flexibiliseren en de doorstroom tussen de private en publieke sector te bevorderen. Koser Kaya: "De overheid werkt hiermee beter. Niet alleen de doorstroom tussen private en publieke sector wordt makkelijker, maar ook binnen de overheid zelf wordt het eenvoudiger van baan naar baan te gaan."

Beschermingsregels

Als de wet wordt aangenomen, gaat de nieuwe rechtspositie vanaf 2015 in. Militairen en rechters vallen niet onder deze nieuwe regeling. Dit om de onafhankelijk in hun handelen te kunnen garanderen. "Bovendien hebben bijvoorbeeld militairen uit de krijgsmacht wel echt een andere arbeidsverhouding. Zij mogen niet staken, en moeten op elk moment inzetbaar zijn. Dat vergt volgens ons dan toch een aparte rechtspositie," aldus Van Hijum.