Gemeente Lingewaal


Waar staat Lingewaal?

Burgerpeiling 2011 van start

De gemeente Lingewaal wil haar prestaties steeds blijven verbeteren. Daarom doet de gemeente mee aan het landelijke onderzoek van gemeenten genaamd âWaarstaatjegemeente.nlâ. Dit onderzoek wordt elke twee jaar uitgevoerd en geeft ons de mogelijkheid onze prestaties te meten en te vergelijken met andere gemeenten. In 2009 werd de burgerpeiling voor het eerst in onze gemeente gehouden.
Begin april worden steekproefsgewijs inwoners van de gemeente Lingewaal van 18 jaar en ouder middels een persoonlijke brief uitgenodigd om hun mening te geven over de prestaties van deze gemeente. Ook worden bezoekers van de loketten in het gemeentehuis van 8 april tot en met 21 april a.s. uitgenodigd om hun mening te geven over de dienstverlening.

Wat meten we?
In het onderzoek kunnen inwoners van de gemeente Lingewaal hun mening geven over het gemeentebestuur, de informatievoorziening, de dienstverlening en een aantal algemene zaken over de gemeente. Vragen zijn bijvoorbeeld: Vindt u het prettig wonen in Lingewaal? Wat vindt u van de gemeentelijke informatie? Wordt u goed geholpen door onze medewerkers?
Naast de vragen over de dienstverlening zijn ook vragen opgenomen over veiligheid, het Wmo-loket en informatievoorzieningen. Voorheen werden deze onderwerpen apart onderzocht. Door deze vragen te bundelen, wordt u voortaan minder vaak benaderd voor deelname aan een onderzoek.

Resultaten
De resultaten van de prestatiemeting worden in het najaar van 2011 door het gemeentebestuur aan alle inwoners bekend gemaakt, onder andere via dit Lingewaaljournaal. Degenen die nieuwsgierig zijn naar de prestatiemeting kunnen vanaf september 2011 terecht op www.waarstaatjegemeente.nl. Zoals eerder aangegeven maakt de prestatiemeting deel uit van een landelijke meting die bij meerdere gemeenten is uitgezet. Op de genoemde website kunt u de resultaten van de gemeente Lingewaal vergelijken met andere gemeenten.

Vragen?
Voor vragen over de prestatiemeting kunt u terecht bij de programmacoördinator Vraaggerichte Dienstverlening, dhr. Pieter-Bas Wijne. Hij is op maandag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar via (0345) 634 000, of stuur een e-mail naar p.wijne@lingewaal.nl.

Uitvoering
De uitvoering van het onderzoek ligt in handen van onderzoeksbureau PON uit Tilburg in opdracht van de gemeente Lingewaal. Waarstaatjegemeente.nl is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Resultaten 2009
Aan het eerste onderzoek in 2009 deed ruim 25% van de benaderde inwoners mee, een goed resultaat! Uit de meting in 2009 bleek dat u zeer tevreden was over onze dienstverlening. Lingewaal scoorde goed op de correcte en vriendelijke behandeling, het geven van snelle en vakkundige hulp en het geven van duidelijke informatie aan het loket. Uiteraard waren er ook verbeterpunten. Zo was u van mening dat de gemeente niet altijd doet wat ze zegt. Ook bij klachten over overlast en veiligheid doet de gemeente onvoldoende.
De gemeente is hiermee aan de slag gegaan. Zo zijn er nieuwe formulieren ontwikkeld voor het registreren van klachten over overlast en vandalisme. Op deze manier komen de knelpunten in de gemeente beter in beeld en kan de gemeente sneller actie ondernemen. Wij zijn benieuwd of deze acties meehelpen aan een verbeterde score op veiligheid. Â