Ingezonden persbericht


Piratenpartij Nederland
Persbericht
11 april 2011

Teeven gaat voor volledige controle internetverkeer

Onder het mom van het aanpakken van downloads, kiest Fred Teeven definitief voor een gecensureerd Nederlands internet. Hoewel de officiële toelichting pas vanmiddag verwacht wordt, is wel duidelijk dat de VVD inzet op het filteren van het internetverkeer.

"Door deze technologie worden de Nederlandse providers straks gedwongen ons internetverkeer te controleren én te censureren. Het feit dat Teeven zich beklaagt over juridische problemen bij het 'op zwart zetten' van sites als the PirateBay, doet vermoeden dat Teeven inzet op een variatie op de Internet Kill-Switch die Hirsch-Ballin afgelopen zomer voorstelde. Dat voorstel zou het mogelijk gemaakt hebben dat een officier van justitie zonder tussenkomst van een rechter sites op een verboden lijst kan laten plaatsen." volgens Dirk Poot.

De Piratenpartij waarschuwt: "De enige manier waarop de censuurwet van Teeven kan worden gehandhaafd is wanneer de providers het volledige internetverkeer van alle Nederlanders continu in de gaten gaan houden. Op basis van een zwarte lijst, die Teeven blijkbaar zonder rechterlijke toetsing wil gaan samenstellen, zouden sites onbereikbaar moeten worden gemaakt voor Nederlandse internetters. Dat betekent dat bij iedere pagina die straks opgevraagd wordt, de provider toestemming moet hebben van het Ministerie van Veiligheid voor deze doorgegeven mag worden".

Het wrange van deze situatie is dat het kabinet aan de andere kant de export van dit soort filtertechnologie naar China en het Midden-Oosten wil gaan verbieden, juist vanwege het feit dat deze systemen hoofdzakelijk gebruikt worden om het internet te censureren. Zeer recent sprak Verhagen zich expliciet uit tégen de export van internetfiltertechnologie, juist onder verwijzing naar het belang van het internet voor de vrijheid van meningsuiting.

De vraag die nu overblijft is wat Teeven heeft bewogen met dit gevaarlijke voorstel te komen. Kiest Teeven hier nadrukkelijk en kritiekloos voor het onbeperkte lobbygeld van de auteursrechtenindustrie, of zien we hier een staatssecretaris van Veiligheid de macht grijpen over de informatievoorziening in Nederland?

==== Contact