Unie van Waterschappen

Maandag, 11. April 2011

Advies wetsvoorstel indirecte waterschapsverkiezingen

Op 22 februari heeft de Unie van Waterschappen het concept-wetsvoorstel voor de invoering van de indirecte verkiezingen voor de categorie ingezetenen van de waterschapsbesturen ontvangen. In de aanbiedingsbrief bij het concept-wetsvoorstel werd de UvW verzocht om inhoudelijk commentaar te leveren.

De Unie van Waterschappen blijft voorstander van directe verkiezingen. Dit standpunt is in de zomer van 2010 ingebracht bij de onderhandelingen voor de huidige regeringscoalitie. Het standpunt staat ook helder verwoord in het Bestuursakkoord Water.

Directe verkiezingen

Bij directe verkiezingen heeft de kiezer rechtstreeks invloed op de samenstelling van het waterschapsbestuur en het strategisch beleid van het waterschap. In het licht van de toekomstige ontwikkelingen, waarbij de invloed van water op ons land alleen maar zal toenemen, is de waarde van deze directe relatie niet te onderschatten.

Dag van lokale democratie

De Unie van Waterschappen pleit om bij de uitvoering van directe verkiezingen een vorm van stembusstemmen, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen. Deze combinatie levert een kostenvoordeel in de uitvoering op. Bovendien heeft de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen een positief effect op de opkomst voor de waterschapsverkiezingen. Op deze manier is deze dag te beschouwen als een dag van de lokale democratie.

Brief aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

In de brief aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu geeft voorzitter Peter Glas namens de Unie van Waterschappen commentaar op het voorstel. Daarbij zijn als bijlagen de beide adviezen van prof.mr. D.J. Elzinga, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, over waterschapsverkiezingen en de knelpunten bij indirecte verkiezingen, toegevoegd.

Brief 07-04-2011 aan Staatssecretaris IenM mbt wsverkiezingen.pdf

pdf, 484.5K, 04/08/11, 2 downloads