Gemeente Cranendonck


Ontdek Cranendonck te paard!

In het weekend van 2 april jl. is in Cranendonck het buitenrijseizoen ingeluid. Deze officiële opening is een nieuw initiatief van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie Nederlandse Rijscholen (FNRS). Op deze manier willen zij mensen enthousiast maken om te paard of op de wagen lekker naar buiten te gaan en te genieten van de natuur.

Ook de gemeente Cranendonck zet zich steeds meer in voor de paardensport. Dit jaar vindt dan ook weer een groot paardenspektakel plaats. Op zondag 8 mei vieren we niet alleen het vijfjarige jubileum van de Smokkelrally, maar wordt ook ons nieuwe ruiter- en menroutenetwerk geopend. Dit netwerk is het eerste in Noord-Brabant en is aangelegd in samenwerking met de provincie, het SRE, de gemeente Deurne en de KNHS. Door het knooppuntensysteem kunt u zelf uw route en de lengte ervan bepalen. De nieuwe routes lopen door het mooie buitengebied en voornamelijk over zandwegen. Er worden enkele natuurlijke hindernissen in de routes aangelegd. Om het spektakel compleet te maken, organiseert de KNHS deze middag een Enjoy the ride-rit die voert over de nieuwe ruiterroutes. In de week van 25 tot 29 mei vindt u in de Grenskoerier een volledige pagina met het programma en een beschrijving van alle activiteiten.

Wat te doen als u paarden tegenkomt?
Net als bij de start van het nieuwe schooljaar vragen wij ook bij de start van het nieuwe buitenrijseizoen aandacht voor de verkeersveiligheid. Hoe gaat u om met de ruiters en menners die u de komende maanden tegenkomt? Paarden zijn van nature vluchtdieren en kunnen, ook al zijn zij gewend om deel te nemen in het verkeer, onverwachts ergens van schrikken, omdraaien of op hol slaan. Matig daarom uw snelheid als u paarden tegenkomt, of u nu met de auto, motor of fiets bent. Toeteren om te laten horen dat u er aan komt is niet verstandig. Dit kan juist leiden tot een schrikreactie. Houd minimaal vijf meter ruimte. Is er niet veel ruimte ga dan aan de kant, zet de motor af en laat de paarden passeren. Wacht met het starten van de motor tot alle paarden weer op ruime afstand zijn. Wanneer u klapperende of rammelende lading bij zich heeft, wees dan extra voorzichtig. Laat een groep ruiters en/of menners bij elkaar blijven, door het kuddegedrag zullen paarden koste wat kost proberen bij elkaar te blijven.