Interprovinciaal Overleg (IPO)


Bevolkingskrimp: kansen voor en door recreatie

11 april 2011

Het dalende bevolkingsaantal in bepaalde regio's van Nederland geeft recreatieondernemers mogelijkheden om versneld te innoveren en te ontwikkelen. Maar ondernemers moeten deze kansen wel zelf pakken. Provincies kunnen dit faciliteren: door de rol van gebiedsregisseur stevig op te pakken. Dat betekent dat integraal beleid gevoerd wordt (bijv. meer coherentie tussen afdelingen natuur en economie). Een mooi natuurgebied heeft immers ook economische waarde, maar dan dient daar wel verstandig mee om gegaan te worden - en dan zo'n manier dat ecologie en economie elkaar versterken. Dit maakt investeringen door recreatieondernemers ook beter mogelijk zonder dat natuurdoelen in het gedrang komen. Mooie praktijkvoorbeelden maken duidelijk dat dit niet alleen een droom is, maar ook werkelijkheid als een aantal mensen de schouders eronder zet en elkaar weet te vinden.

Een versterkte rol van provincies betekent ook keuzes maken: een regio helpen focus aan te brengen en voorkomen dat initiatieven elkaar wegconcurreren. Er is geen panklare oplossing die overal kan worden toegepast. Elke regio heeft zijn eigen kansen en uitdagingen en niet elke krimpregio moet inzetten op het verder ontwikkelen van recreatie en toerisme. Als de vraag van recreanten en toeristen niet voorop gesteld wordt, zijn trajecten gedoemd te mislukken. Ondernemers kunnen hun ideeën beter voor het voetlicht krijgen als zij laten zien dat hun ondernemersdoel ook bijdraagt aan het algemeen belang (zoals investeringen in natuur en voorzieningen). Dit voorkomt de schijntegenstelling van enerzijds ondernemers die zogenaamd alleen voor economisch gewin gaan, en anderzijds ambtenaren die vanuit 'algemeen belang' of natuurbeheerders die vanuit 'Natura2000' vooral komen met restricties. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de dag `Omgaan met Krimp'.

De provincie Groningen en IPO hebben deze dag georganisaeerd samen met de Recron, natuurbeheerders en kenniscentrum Recreatie. Doel was het onderzoeken welke rol natuur, recreatie en toerisme kunnen spelen in het opvangen van de gevolgen van bevolkingskrimp. Dossier:
Economie

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294