Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Zware naschok in Japan
11 april 2011 - Op maandagochtend om 10.16 uur Nederlandse tijd, 17.17 uur Japanse tijd, heeft er opnieuw een zware naschok plaatsgevonden in Japan. De kracht werd in eerste instantie op 7,1 bepaald, maar een uur later verlaagd naar 6,6.
De locatie van de aardbeving van 11 april 2011. Bron: USGS De locatie van de aardbeving van 11 april 2011. Bron: USGS In tegenstelling tot de zware aardbeving van een maand geleden, vond deze aardbeving plaats onder land en niet onder water. Aanvankelijk is er wel een tsunami-waarschuwing uitgegeven, maar deze is vrij snel weer ingetrokken toen duidelijk werd dat het epicentrum van de aardbeving onder het land lag. De locatie van deze naschok is wat zuidelijker dan de hoofdschok, ongeveer halverwege tussen Sendai en Tokyo, en 35 kilometer ten westen (landinwaarts) van de stad Iwaki.

Ondiep

De aardbeving vond erg ondiep plaats, rond 10 kilometer. Dit betekent dat hij waarschijnlijk zeer goed gevoeld is in het gebied rondom het epicenter en dat daar ook schade kan zijn aangericht. Deze aardbeving vond niet langs dezelfde breuk plaats als de grote hoofdschok van 11 maart, maar is wel een naschok. De eerste beving vond plaats langs de onderduikende plaat (subductie) ten oosten van de kust van Japan. Deze Pacifische plaat duikt onder Japan de diepte in. Omdat de aardbeving van maandag heel ondiep (10 km) was, vond hij plaats langs een ondiepere breuk, die wel weer ontstaan is door de subductie van de Pacifische plaat.

Naschokken

Sinds de zeer zware aardbeving van 11 maart vinden er dagelijks vele naschokken plaats in het gebied ten noorden van Tokyo. De meeste van deze naschokken hebben een kracht van 6,0 of lager. De naschokken van afgelopen donderdag en deze maandag waren groter met respectievelijk 7,1 en 6,6 op de schaal van Richter.

---

Seismiciteit van 1990 tot heden in Noord-Japan. De aardbeving van maandag 11 april is aangegeven met een oranje ster. De verschillende kleuren geven verschillende dieptes van aardbevingen weer. De aardbeving van 11 april is oranje, 0-35km. Als de aardbeving langs de subducerende Pacifische plaat had plaatsgevonden was de kleur groen geweest (70-150km). Bron: USGS
Eerste uitgave: 11-04-11