Provincie Noord-Holland

Lijsttrekkers coalitie presenteren coalitieakkoord en kandidaat-gedeputeerden

11 april 2011 -

Ondanks de economische crisis en minder geld van het Rijk is het de coalitie van VVD, PvdA, D66 en CDA gelukt om nieuw beleid te formuleren om de aantrekkingskracht en internationale concurrentiepositie van Noord-Holland verder te stimuleren.

Voor nieuw beleid is in de komende vier jaar EUR 103 miljoen beschikbaar en er wordt een Infrastructuurfonds Mobiliteit met EUR 300 miljoen ingesteld.

De coalitie wil de rekening van bezuinigingen door het Rijk niet bij de belastingbetaler neerleggen: Noord-Holland is en blijft de provincie met de laagste opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Dit blijkt uit het coalitieakkoord 2011-2015 dat de vier coalitiepartijen vandaag hebben gepresenteerd.

De partijen stellen voor om een college te vormen bestaande uit zes gedeputeerden. Omdat de coalitie vindt dat de Kop van Noord-Holland bijzondere aandacht verdient, wordt voor deze regio een gebiedsgedeputeerde aangewezen.

Op maandag 18 april komen Provinciale Staten bijeen om het coalitieakkoord te bekrachtigen en de gedeputeerden te benoemen.

Coalitieakkoord 2011-2015 `Verantwoord en duidelijk gericht op de toekomst'
Het coalitieakkoord noemt een aantal speerpunten, waarop de coalitie zich de komende jaren wil richten. Daarbij gaat zij uit van de kerntaken van de provincie, namelijk het ruimtelijk-economisch gebied en cultuur.

Bereikbaarheid
De coalitie gaat stevig investeren in de bereikbaarheid, waarbij zij kiest voor een goede balans tussen de verschillende vormen van mobiliteit: over de weg, met het openbaar vervoer, over het water en met de fiets.

Mede in relatie met het economisch belang van de driehoek Mainport Schiphol - Greenport Aalsmeer - Seaport Amsterdam, wordt de digitale en fysieke infrastructuur verbeterd waaronder de provinciale weg N201. Het Rijk wordt gevraagd financiën beschikbaar te stellen om knelpunten in de rijkswegen op te lossen zoals de aanleg van de verbinding A8-A9. Samen met het Rijk en de provincie Zuid-Holland zet de coalitie in op de verbinding tussen de provinciale wegen N205 (Haarlemmermeer) en N206 (Zuid-Holland).

Om economie en toerisme te versterken is het plan om een 24-uursbediening van provinciebruggen (EUR 8 miljoen in 2011) te realiseren met sluiting tijdens de spits op de weg.

Er komt een andere visie op het inrichten van het openbaar vervoer voor de hele provincie, met een indeling in een grofmazig en fijnmazig net om knelpunten op te lossen. Fietsbereikbaarheid maakt hiervan onderdeel uit. Het programma Fietsimpuls wordt voortgezet. Daarvoor komt in 2011 EUR 10 miljoen beschikbaar.

Daarnaast komt er een gezamenlijke visie op het openbaar vervoer in de Randstad (Randstad-net) in samenhang met de Amsterdamse Metro en de Zuidtangent. Er worden zijtakken van de Zuidtangent aangelegd naar Uithoorn, Aalsmeer, Hoofddorp-Schiphol-oost, Velsen en mogelijk Sassenheim (provincie Zuid-Holland). De coalitie kiest voor het zogenaamde Meenttracé in Huizen/Blaricum van de Hoogwaardige Openbaar vervoer Verbinding (HOV) tussen Huizen en Hilversum.

Voor investeringen wordt een Infrastructuurfonds Mobiliteit van ruim EUR 300 miljoen ingesteld.

Water
Er wordt een verbinding gelegd tussen het watersysteem en recreatie. Bij de aanleg van waterbergingen wordt gekeken naar recreatiemogelijkheden. Er komt een visie op de waterrecreatie in Noord-Holland en het programma `Water als Economische Drager' wordt gecontinueerd (EUR 3,5 miljoen in 2011).

Duurzame energie
Er wordt onverkort ingezet op duurzame energie, maar op andere wijze. Er komen géén windmolens bij op land. De coalitie kiest voor windmolenparken op zee, die economische kansen bieden voor de Kop van Noord-Holland. Voor de inzet op innovatieve vormen van duurzame energie wordt een Energy Board opgericht.

Ruimtelijke Ordening
De economische crisis en de demografische ontwikkeling in de provincie (groei in het zuiden en krimp in het noorden) hebben tot gevolg dat nader onderzoek nodig is naar wat precies de woningbouwbehoefte in Noord-Holland is. Dit kan leiden tot aanpassing van de structuurvisie.

Versterken regionale economie Noord-Holland
In Noord-Holland worden bedrijventerreinen ontwikkeld op basis van een regionale benadering. De bedrijvigheid in het Noordzeekanaalgebied staat niet ter discussie. Bestaande bedrijvigheid mag niet belemmerd worden door nieuw te bouwen woningen. Daarom moeten de Hemhavens vrij blijven van woningbouw.

De provincie steunt ontwikkelingen op het gebied van kennis en innovatie door deel te nemen in de Economic Development Board van de metropoolregio Amsterdam.

De coalitie is voorstander van een nieuwe Hoge Flux Reactor (PALLAS) in Petten.

Toerisme en recreatie
Het toerisme en de recreatie worden bevorderd. Er komt een visie op waterrecreatie en -toerisme. Vanuit economische activiteiten wordt een bijdrage geleverd aan beheer en onderhoud van natuur- en recreatiegebieden zoals eco-excursies en bescheiden vormen van horeca.

Landelijk gebied
Ondanks het Rijksbeleid blijft voor de coalitie realisatie van de Ecologische HoofdStructuur (EHS) uitgangspunt. Voor het oplossen van knelpunten van projecten die in de eindfase zitten, wordt een budget van EUR 10 miljoen beschikbaar gesteld.

De agrarische sector is van groot belang voor de economie en het landschap in Noord-Holland. Nieuwe intensieve veehouderij wordt niet toegestaan. Bestaande bedrijven mogen slechts beperkt uitbreiden.

De coalitie spant zich in om de Floriade 2022 naar Noord-Holland te halen.

Samenwerking met Utrecht en Flevoland
De coalitie overweegt intensieve samenwerking van de drie provincies in de Noordelijke Randstad. De uitkomsten van onderzoek, dat inmiddels is gestart, geven hierbij richting. De contouren van regionale uitvoeringsdiensten (RUD) en inbreng van provincietaken worden afgestemd met de provincies Utrecht en Flevoland.

Financiën
De coalitie wil een sluitende begroting ook op lange termijn waarborgen. Daarvoor is een strakke begrotingsdiscipline nodig. Er wordt een efficiencykorting van 10% op de uitgaven toegepast. De provincie gaat minder externen inhuren, wat in 2012 EUR 1 miljoen oplevert, oplopend naar EUR 2,5 miljoen in 2015.

De kandidaat-gedeputeerden
De coalitie stelt de volgende portefeuilleverdeling voor:
* Elisabeth Post (VVD), Mobiliteit en Financiën
* Jan van Run (VVD), Economische Zaken en P&O
* Tjeerd Talsma (PvdA), Ruimtelijke Ordening en Milieu
* Elvira Sweet (PvdA), Cultuur, Bestuur en Zorg
* Joke Geldhof (D66), Water en Wonen

* Jaap Bond (CDA), Landbouw en Landelijk Gebied en gebiedsgedeputeerde Kop van Noord-Holland

Installatie en beëdiging
Op maandag 18 april komen Provinciale Staten bijeen om het coalitieakkoord te bekrachtigen en de nieuwe gedeputeerden te benoemen. De benoemde gedeputeerden worden beëdigd door de commissaris van de Koningin, Johan Remkes.

Zie ook


* Gedeputeerde Staten


* Portefeuilleverdeling 2011 - 2015 (pdf - 22,31 kb)


* Coalitieakkoord (pdf - 226,74 kb)


---