VVN Verkeersexamen van start met Gouden Tip

Persbericht van Veilig Verkeer Nederland

Amersfoort, 11 april 2011 - Kinderen fietsen steeds minder waardoor scholen als gevolg van het gebrek aan fietsvaardigheid afhaken bij het praktisch Verkeersexamen. Dit blijkt uit onderzoek naar aanleiding van het Verkeersexamen. In totaal gaat het om ruim een tiende (11%) van de scholen die wel meedoen aan het theoretisch verkeersexamen. Iets minder dan een zesde (15%) daarvan geeft als reden dat er te weinig goede fietsen beschikbaar zijn voor de leerlingen. 13% doet niet mee omdat de leerlingen niet kunnen fietsen of te weinig fietservaring hebben. Ook van de scholen die wél meedoen aan het praktisch Verkeersexamen geeft bijna één op de tien aan dat de kinderen niet kunnen fietsen of te weinig fietservaring hebben. Ter vergelijking: in 2008 was dat nog 4% en in 2009 al 9%.

Gouden Tip
Veilig Verkeer Nederland vindt het gebrek aan fietservaring bij kinderen een zorgelijke ontwikkeling. Dit jaar geeft VVN extra aandacht aan de voorbereiding op het praktisch verkeersexamen. Voorafgaand aan het theoretisch verkeersexamen vroeg VVN ouders naar de Gouden Tip om kinderen voor de verkeersopvoeding van hun kind. De gouden tip van moeder Franka Cadée luidt: draai de rollen eens om en laat het kind uitleggen hoe jij je in het verkeer moet gedragen. Daarna kun je met hem of haar praten over de fouten en natuurlijk prijzen voor het inzicht.
Dat principe wordt in de praktijk gebracht met Bart Meijer (bekend van het tv-programma Klokhuis). Bart Meijer krijgt donderdag 14 april fietsles van de kinderen uit groep 7b van de H.J. Piekschool in Wageningen. Aansluitend ontvangt Franka van Bart Meijer de prijs: een Halfords damesfiets.

Verkeersslachtoffers
In de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar vallen jaarlijks 16 dodelijke slachtoffers en 350 ernstig gewonden tijdens het lopen en fietsen. VVN wil dit soort ongevallen voorkomen en vindt het Verkeersexamen daarom van groot belang in de opvoeding van kinderen.

Over Veilig Verkeer Nederland
Kinderen, ouders, jongeren, ouderen, fietsers, automobilisten, bromfietsers: iedereen heeft het recht veilig de straat op te kunnen. Veilig Verkeer Nederland is de maatschappelijke organisatie die zich inzet voor dat recht, door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken. VVN wordt daarbij gesteund door ruim 30.000 leden en donateurs.

Links:
http://bit.ly/eKYEIe



Razende Robot Reporter