Nederlandse Vereniging van Journalisten

Teeven stuurt brief Auteursrecht

maandag 11 april 2011 | Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft vandaag zijn speerpuntenbrief Auteursrecht naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staat dat er wordt gewerkt aan de versterking van de positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars.

Auteurs en uitvoerend kunstenaars behoren mee te profiteren van de opbrengsten die exploitanten van hun werk, zoals producenten en uitgevers, genereren en moeten bovendien kunnen ingrijpen als de exploitant onvoldoende inspeelt op de mogelijkheden van de digitale omgeving, aldus de brief.

Hoewel Teeven voornemens uitspreekt, is er op het gebied van auteurscontractenrecht nog geen sprake van een definitief wetsvoorstel. De bewindsman meldt dat hij deze zomer een wetsvoorstel naar de Raad van State stuurt.

Uit de speerpuntenbrief blijkt verder dat de staatssecretaris het downloaden van films en muziek aan banden wil leggen. Teeven vindt ook thuiskopieheffingen op apparaten als mp-3 spelers, laptops, dvd-recorders en usb-sticks onwenselijk.