Belgische Federale Overheid


Handleiding voor de toepassing van gender budgeting binnen de Belgische federale overheid

Datum: 11 april 2011

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) publiceert zijn "Handleiding voor de toepassing van gender budgeting binnen de Belgische federale overheid" voor de federale overheidsdiensten, de federale programmatorische overheidsdiensten en het ministerie van Defensie.

Door middel van deze handleiding wil het Instituut de personen die op federaal niveau bij begrotingszaken betrokken zijn, begeleiden bij het opmaken van gendergevoelige begrotingen.

Gender budgeting maakt deel uit van de ruimere benadering gender mainstreaming. In 2007 gaf het Parlement zijn goedkeuring aan de 'wet gender mainstreaming', die gericht is op de concrete versterking van de gelijkheid van vrouwen en mannen door middel van de integratie van de genderdimensie in de federale beleidslijnen.

Deze handleiding wil niet alleen informeren en bewust maken maar wil ook een praktische gids zijn voor de ondersteuning van de betrokkenen bij de toepassing van gender mainstreaming in de federale administratie.

Het Instituut wil zo de federale administraties helpen om een gendergevoelig beleid uit te werken, een meer doeltreffend en gericht gebruik van de overheidsmiddelen in de hand werken en de transparantie van de begrotingen vergroten door de begunstigden van de fondsen te identificeren.

U kunt deze handleiding raadplegen (pdf, 90 p. - 1,86 MB) of gratis bestellen op de website van het IGVM.
Zie het origineel