Belgische Federale Overheid


De valken zijn terug!

Datum: 08 april 2011

Ook in 2011 heeft een koppeltje slechtvalken een van de torens van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal uitgekozen om hun nest in te bouwen. Het wijfje heeft vier eieren gelegd. De ornithologen van het Museum voor Natuurwetenschappen wachten vol spanning af tot de jongen uitkomen.

Volg de valken live

Iedereen kan meegenieten van dit prachtig stukje natuur in het centrum van Brussel. Van 7 april tot 7 juni kunt u terecht in de observatiepost op het plein voor de kathedraal. U kunt er 24 uur per dag livebeelden uit het nest bekijken. Van dinsdag tot en met zondag zijn er tussen 12 en 18 uur twee ornithologen aanwezig, die u de laatste nieuwtjes uit het nest vertellen en antwoorden op al uw vragen over de valken.

U kunt het reilen en zeilen van de slechtvalken ook live volgen via de website Valken voor iedereen. U vindt er een blog met nieuws en u kunt er leuke filmpjes van de valken bekijken.

De slechtvalk, een plus voor de biodiversiteit

De slechtvalk, een roofvogel die aan de top van de voedselketen staat, was door het gebruik van pesticiden zoals DDT, in de jaren '60 bijna volledig verdwenen in Europa en Noord-Amerika. Het verbieden van die pesticiden en een gericht beleid van bescherming heeft ervoor gezorgd dat hij terug is. Er is nog veel werk aan de winkel voor het behoud van de biodiversiteit, maar dit is alvast een succesverhaal.