Gemeente Oisterwijk

Start strijd om Kempenlandtrofee

Oproep om projecten voor te dragen

Reconstructiecommissie Kempenland reikt deze zomer voor de vijfde keer de Kempenlandtrofee uit. Alle personen en organisaties die zich inzetten voor een vitaal Kempisch platteland kunnen meedingen naar de prijs. De reconstructiecommissie roept iedereen op projecten, organisaties en personen te nomineren. Dit kan tot 1 mei. De uitreiking van de Kempenlandtrofee vindt plaats op zondag 3 juli tijdens het Kempisch Streekfestival in Hilvarenbeek.

Voorbeeld en stimulans

Voorzitter van de Reconstructiecommissie Kempenland José van Gorp - van de Ven: "Het is een goede traditie in Kempenland om jaarlijks stil te staan bij alle positieve veranderingen in het buitengebied. Tijdens de prijsuitreiking op het Kempisch Streekfestival zetten we genomineerde projecten, personen en organisaties in het zonnetje. De genomineerden dienen als voorbeeld en stimulans voor anderen om de uitvoering van de herinrichting van het platteland voortvarend op te pakken. Hoogtepunt is de uitreiking van de Kempenlandtrofee. De Kempenlandtrofee ging vorig jaar naar Landgoed Biestheuvel in Hoogeloon. In 2009 won de gemeenteraad Reusel-De Mierden met het beschikbaar stellen van grond voor het natuurherstelproject `Beleven'. In 2008 won de initiatiefgroep `Kempenlam' en in 2007 ging de prijs naar de organisaties van de Landen van Oirschot, De Hilver en Zaligheden.

Van nominatie tot winnaar

Iedereen mag tot 1 mei projecten, personen en organisaties in Kempenland nomineren. Een onafhankelijke jury, onder leiding van de voorzitter van Reconstructiecommissie Kempenland, beoordeelt alle inzendingen. De jury bekijkt hoe bijzonder de inzending is. Hierbij spelen aspecten als innovatie, samenwerking en de bijdrage aan een duurzamer Kempisch platteland een rol. Uit de inzendingen selecteert de jury drie nominaties. Van deze nominaties wordt tijdens het Kempisch Streekfestival een film getoond. Tijdens het Kempisch Streekfestival op 3 juli wordt de uiteindelijke winnaar van de Kempenlandtrofee bekend gemaakt. Het voordrachtformulier en het wedstrijdprotocol staan op www.streekhuis.nl en zijn op te vragen via 073-680 72 00.

Kempisch Streekfestival

Tijdens het Kempisch Streekfestival beleven bezoekers al het goede van het platteland: heerlijke streekhapjes en -drankjes, een boerderijdorp vol kindervermaak, Het Kempisch Streekfestival vindt plaats op zondag 3 juli van 11.00 - 18.00 uur op het Vrijthof in Hilvarenbeek. Het festival wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en is gratis toegankelijk. De organisatie ligt in handen van Stichting Kempen Goed.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

De Kempenlandtrofee gaat jaarlijks naar een organisatie of persoon, die zich inzet voor de herinrichting van het platteland in Kempenland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in het Streekhuis Kempenland.