CNV Vakmensen


Help bedreigde vuilnismannen in El Salvador

11 april 2011
CNV Internationaal start een protestmail actie voor vuilnismannen in El Salvador. Zij hebben onze steun hard nodig, want zij worden met grof geweld gedwarsboomd wanneer zij collectieve afspraken willen maken met de plaatselijke overheid.

Vakbondsleiders José Alvaro Molain, en Oscar Armando Rivera, waren afgelopen maand slachtoffer van agressief politieoptreden in de hoofdstad San Salvador. Met veel moeite hadden ze een cao weten af te sluiten voor enkele gemeentelijke vuilophaaldiensten. De burgemeester weigerde die echter vervolgens te tekenen en uit te voeren. Bij protestacties die daarop volgden, trad de gemeentepolitie met veel geweld op. Twaalf vuilnismannen belandden in het ziekenhuis.

Vakbondsleiders wijzen geweld af
De leiders van vakbondsorganisatie CATS blijven benadrukken dat zij geweld afwijzen en via dialoog en onderhandeling de problemen wil oplossen. Hun werk vereist moed. Vorig jaar werd er zelfs al een leider van de gemeenteambtenaren, Abel Vega, vermoord vanwege zijn vakbondsactiviteiten. Zij hopen dat door internationale aandacht de autoriteiten minder gewelddadig optreden en bereid zijn tot overleg.

Doe mee en steun de vuilnismannen: stuur hier een protestmail
---