GroenLinks

Onafhankelijk onderzoek naar nucleaire rampenplannen

Uit het Responsplan Kernongevallenbestrijding van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie blijkt dat bijna 1,4 miljoen mensen wonen in het risicogebied van een kernreactor. GroenLinks wil nu een onafhankelijk onderzoek naar de nucleaire rampenplannen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft daarom mondelinge vragen aangemeld.

"Onlangs vertelden drie oud-topambtenaren in het NRC Handelsblad dat de nucleaire kennis in Nederland achtergebleven is. Eerder bleek al uit een rapport van het RIVM dat hulpverleners onvoldoende toegerust zijn op een nucleaire ramp. Het is de hoogste tijd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de kwaliteit van onze nucleaire rampenplannen", zegt van Tongeren.

Vandaag liet minister Verhagen weten dat hij snel een zorgvuldige stresstest wil voor de kerncentrales in Europa. GroenLinks wil dat de minister daar een stresstest voor de nucleaire rampenplannen aan toevoegt. In Duitsland en België hanteren ze een groter risicogebied rond een kerncentrale dan in Nederland.

Van Tongeren: "Ik wil van de minister weten waarom we in Nederland relatief kleine risicogebieden hanteren. GroenLinks wil zo snel mogelijk af van kernenergie. Dat kan als we nu werk maken van schone energie. Maar zolang er nog kerncentrales in Nederland en vlakbij de Nederlandse grens staan, moeten we ervoor zorgen dat we goed toegerust zijn op een kernramp. De kans dat het misgaat is klein, maar als het misgaat, kunnen de gevolgen groot zijn."

Op zaterdag 16 april organiseert GroenLinks samen met de milieubeweging, andere politieke partijen en politieke jongerenorganisaties een manifestatie tegen kernenergie en voor een schone toekomst.