D66

maandag 11 april 2011

Europese Commissie blokkeert verdere natuurafbraak Bleker

De Europese Commissie tikt staatssecretaris Henk Bleker (ELI, CDA) op de vingers vanwege zijn intentie om de Europese natuurdoelen af te breken.

Op schriftelijke vragen van D66 Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy stelt de EC onomwonden dat de EU-richtlijnen over vogels en habitats 'doorslaggevende instrumenten' zijn voor het halen van de Europese natuurdoelen. De Commissie stemt er niet mee in dat de doelen 'op dit cruciale moment verwateren'. Gerbrandy: ''Er valt geen speld tussen te krijgen. Volgens de Europese Commissie zijn de plannen van Bleker om de doelen van de Vogel- en Habitatrichtlijn bij te stellen uit den boze. Bleker wordt er nu openlijk op gewezen deze afspraken te respecteren".

Uitbreiding Europees toezicht

De Europese Commissie benadrukt het belang van de gestelde natuurdoelen. Nog geen 20% van de dier- en plantensoorten en leefomgeving die beschermd worden door Europese regels, bevinden zich in een redelijke staat. De Europese Commissie gaat op verzoek van Gerbrandy ook kijken op welke manier de controle op de natuurdoelen op EU-niveau kunnen worden uitgebreid.

Bleker komt internationale afspraken niet na

Eerder gaf staatsecretaris Bleker aan dat hij een aantal Nederlandse natuurgebieden niet langer wil beschermen, de doelen voor andere gebieden wil verlagen en nog meer ruimte wil geven voor activiteiten die de gebieden kunnen verstoren of verslechteren. Gerbrandy: "Bleker zal met zijn beleid de natuurdoelen nooit halen. Nu is ook zijn poging de doelen zelf af te zwakken, mislukt. Hij zal dus zijn natuurbeleid moeten heroverwegen. De natuur is dan de grote winnaar. En terecht, want bescherming van de biologische verscheidenheid in Europa is van cruciaal belang´.